Mit tudnak az olcsó kínai nyári gumik?

Kínából származó olcsó nyári gumik két csoportra bonthatók. Az egyik csoportba, egész egyszerűen a prémium márkák hamisítványai tartoznak, amelyekkel különböző jogokat sértenek meg a gyártók.

Már évekkel ezelőtt is előfordult, hogy hamis Continental nyári gumik kerültek német piacra. A gumiabroncsok gyártóit természetesen Kínában kell keresni. Sokszor azonban nem egyértelmű a hamisítás ténye, hiszen nem vesznek át a gyártók levédett logókat és egyéb elnevezéseket, csak például az adott gumiabroncs mintázatát koppintják le. Ezen gumik saját márka alatt futnak, mint például a Goodride, vagy az a Rotolla, ami egy nyárigumi tesztelésen több mint nyolcvan méteres féktávot produkált 100 km/h-s sebességnél.

Érdemes-e Kínából importált olcsó nyári gumit venni?

Ne válasszunk olcsó nyárigumit Kínából!

Nem csak a nyári gumik, hanem a téli abroncsok is eléggé leszerepeltek. Az ADAC-nál az adott kategória két utolsó helyezettje is kínai gumi lett, melyeket egyenesen balesetveszélyesnek titulált a német autóklub.  A „büszke” gyártók az Interstat és a Westlake.

Ergo, azt tanácsolom, maradjunk a legalább középkategóriás márkáknál, ha nyári gumiabroncs választás előtt állunk és kerüljük a kínai gyártókat! Velük ugyanis – néhány ezer forintért – jó eséllyel felvesszük stopposnak a fejünk felett lebegő pallost.
Másrészt lehet azért találni értelmes, sőt bomba üzletnek számító akciós nyári gumit a hazai piacon is!