Milyen akciós nyárigumit keres a magyar?

Sokan ismerhetitek az Árukereső rendszerét. Számtalan webáruház – kategorizált – kínálatát tudjuk összehasonlítani, ár szerint sorba rendezni. Sőt, a rendszeren keresztül lehetőségünk van a termék megrendelésére is. (Természetesen számtalan téli és nyárigumi ajánlatot is találunk náluk.)

Azt azonban kevesebben tudjuk, hogy az Árukereső, saját piackutatásokat is végez, amiket nem rejt el a nagyközönség elől. 2012-ben például pont a téli és nyárigumi piacon tapasztalt trendeket vizsgálták.

Nyárigumi akció: árérzékenyek a magyarok, az olcsó nyári gumiabroncsot keresik

Az olcsó nyári gumit és az akciós abroncsokat keressük

Sajnos a kutatás rögtön a szomorú valósággal indít, azaz a magyar autósok döntő többsége az ár alapján keres nyári gumiabroncsot és kizárólag az olcsó, akciós nyári gumik jönnek szóba. (Azért a nyárikra vetítem a megállapítást, mert a kutatás apropója, a 2012 tavaszi abroncs csere időszaka volt.)

Az interneten vásárlók közel 80 %-a (egész pontosan 77 %-uk) a legolcsóbb kategóriát választották. Itt olyan nyári gumiabroncsok is szerepelnek, amik azért messze elmaradnak a prémium márkák teljesítményétől, igaz árától is. Sokszor azonban az elvárt minimumnál egy centivel sem nyújtanak többet, ergo elég egy extrémebb nyári zápor és megtörténhet a baj. A netezők által keresett vételár plafon 21 000 Ft/ nyári abroncs.
Nem kell azért legyinteni, hiszen a kereskedők folyamatos nyárigumi akcióinak köszönhetően, megcsíphetünk egy-egy Michelin vagy Continental abroncsot is. (Ezt a két márkát azért láthatóan többet kereték a felhasználók.) A történet úgy kerek, ha hozzáteszem, a harmadik legkeresettebb nyárigumi márka a Kormoran volt, ami nem éppen a csúcskategória. Sőt, 2011-ben ez a márka volt az árukereső szerint, a legkeresettebb.

Az olcsó, akciós nyári gumi a menő itthon

Egyértelműen megállapítható, hogy Magyarországon, a nyári gumiabroncsokat illetően az árérzékenység jóval nagyobb motivációs tényező, mint a márkahűség. (Igaz nincs ezzel nagy probléma, hiszen nem egy gumiabroncs cég gyárt szinte hibátlan nyári gumikat. Szerencsére ilyeneket is rendszeresen találni az akciós nyári gumi ajánlatok között.)