Az olcsó használt gumik éve lesz 2013?

Még tavaly év végén fedte fel azon prognózisát Rábai Dániel – a Magyar Gumiabroncs Szövetség elnöke – miszerint a 2013-as nyári gumi szezon az olcsó használt gumik erősödését hozhatja. „Bár csak becsléseink vannak, de a külföldről behozott, olcsó használt gumik aránya 10-15 százalékos részarányt is kiszakíthat a gumiabroncs piacból.”

Az export gumik elsősorban Németország felől érkeznek hazánkba és zömében közép vagy felső kategóriás márkák nyári gumi szettjei. Ezen használt gumik minősége viszont erősen hullámzó lehet. Azaz némi szerencsével még ki is foghat az ember egy tényleg jó vételnek számító, olcsó használt nyári gumit, de az ellenkezője is elsülhet, amivel pedig akár életét vagy testi épségét is veszélyeztetheti a vásárló.

Az olcsó nyárigumi alternatívái

Valamivel biztosabb vétel a gumiabroncs kereskedőknél bent ragadt nyári gumiabroncs készlet, amitől nagy valószínűség szerint akciós ajánlatokkal operálva próbálnak majd meg megszabadulni. Ezen nyári gumi szetteknek is van veszélye, de viszonylag könnyű kiszűrni. Régi abroncskereskedői trükk, hogy komoly akciót biztosítva, az eredeti árnál jóval alacsonyabban kínálják ezen nyári gumikat. A „titok”, hogy akár 2-3 éve is a raktárukban áll a termék. Még szakszerű tárolás mellett is szenved némi károsodást a gumiabroncs, így mindenképpen ellenőrizzük le a kinézett akciós nyári gumi DOT számát, ebből ugyanis azonnal kiderül, hogy mikor gyártották az abroncsot. (A részletesebb akciós gumiabroncs tájékoztatót, valamint a DOT számot – az egyéb nyárigumi jelölések mellett – itt olvashatjátok!)

Másik trükk (vagy még annak sem nevezném) a kereskedők palettáján, hogy, a sajnos egyre nagyobb számossággal rendelkező árérzékeny célcsoport számára olcsó, új de „noname” nyárigumikat kínál. Ezek megint elég nagy intervallumon mozognak a minőséget és a használhatóságot illetően. A negatívumokról olvassátok el a Mit tudnak az olcsó kínai nyári gumik című írásom.

A jó hírt a végére hagytam. Rábai jóslata szerint, a beáramló olcsó használt nyárigumik és noname abroncsok árleszorító hatása érinteni fogja a prémium márkák nyári abroncsait is és a kereskedők gyakrabban akciózzák majd le ezen termékeiket is! Érdemes tehát figyelni a gumiabroncs webáruházak akciós nyári gumi kínálatát!

Az olcsó nyári abroncsok szezonja jöhet