Nyári gumi akciók, használt és olcsó nyárigumik

Nyári gumi akciók, használt és olcsó nyárigumik

A nyári gumi akciók között hatalmas különbségek vannak!

Amikor a blogot indítottam, egyik célom az volt, hogy beszámoljak Nektek az éppen aktuális akciós nyári gumi ajánlatokról. Igyekszem folyamatos tájékoztatást adni azokról az olcsó nyári gumiabroncsokról, amik valóban jó befektetések és azokról az akciókról, amik inkább csak látszat akciók, hiszen az adott olcsó nyári gumi még a csökkentett árát sem éri meg.

Az előzetes hírek nem rosszak, hiszen nem sokkal a blog indulása előtt jelent meg az az előrejelzés, hogy árcsökkenés várható a gumiabroncs szektorban.

Olcsó nyárigumik korszaka jön?

Vajon  milyen nyárigumit keres a magyar? A válasz, hogy olcsó nyárigumit. Sőt, sokszor a minőséget is háttérbe szorítjuk egy-egy olcsó(??) nyárigumiért. A kérdőjelek azért indokoltak, mert egy gyengébb minőségű abroncs megnöveli a baleset kockázatát. Ez pedig jóval komolyabb kiadást eredményezhet az autósnak, mint egy valamennyivel drágább nyárigumi. Emellett az olcsó gumik élettartama is gyakran rövidebb, hiszen gyengébb minőségű gumikeverékből készülnek.

Olcsó = kínai?

Ez a feltevés persze nem mindig igaz, de ha igen a válasz, akkor jó, ha tudjuk mit (nem) tudnak a Kínából behozott olcsó nyárigumik. Bizony észnél kell lenni gumiabroncs választáskor.
Az olcsó nyárigumi ami minőséget is képvisel azonban mégsem mítosz. Olykor-olykor találni kellemes meglepetésként ható nyárigumi akciókat. De most jön a java! A prognózis szerint ugyanis árzuhanásra lehet számítani a nyárigumi piacon. Legalábbis ezt állítja Rábai Dániel (Continental vezér), aki nemrégiben ült a Magyar Gumiabroncs Szövetség elnöki székébe.

A Forint-Euró árfolyam is magyarázza az olcsó nyári abroncsokat

A gumiabroncs kereskedők a 2012-es év végén kezdték el megrendelni a 2013-as nyárigumi készletüket. Akkor, amikor kedvezően hatott a valutaárfolyam, így az így nyert hányadot, be tudják építeni az árakba, ami a vásárlók malmára hajtja a vizet.
Az árcsökkenés másik oka, hogy a tavalyi nyárigumi készletek negyede-ötöde a kereskedőknél maradt, amiktől igyekeznek megválni.

Rábai arra is rávilágított, hogy a piaci folyamatok a végfelhasználóknak kedvező, a gumiabroncs kereskedőknek azonban válságos időszakot eredményez. A kisebb kereskedések közül egész biztos sokan húzzák majd le a rolót, vagy állnak át – jóval nagyobb százalékban – az olcsó használt gumi kereskedelemre.

Ha belépünk egy gumiabroncs szervizbe, vagy meglátogatunk egy téli – nyári gumi webáruházat, hihetetlen mennyiségű drága és olcsó nyári gumival találkozunk. Ennek oka részben a különböző márkák és a megannyi méretvariáns okozta dömping. (És persze az is változó, mikor melyik nyári gumi akciós az adott gumiabroncs kereskedőnél.)

A laikusoknak csak többé-kevésbé világos, hogy vajon mi okoz ekkora különbségeket a gumiabroncsok árában? Például két nyári gumi, ugyanabban a méretben miért mozog ekkora árskálán? A válasz pedig nagyon összetett.

Milyen tényezőkkel jellemezhető egy gumi?

Ahhoz, hogy megértsük a gumik közötti, minőségbeli különbséget, tisztában kell lennünk pár fogalommal. Milyen kihívásoknak kell megfeleljen egy – akár téli, akár nyári – gumiabroncs?

Három fontos tényezővel már megismerkedtünk, amikor bemutattam az EU-s gumiabroncs címkerendszert. Nedves tapadás, gördülési ellenállás és a gumiabroncsok által kibocsájtott zajszint. Ezen attribútumok szerint kell, 2012. november 1. óta besorolni az abroncsokat, és az eredményeket egy sztenderdizált címkén feltűntetni.
Az EU-s gumi címke sokat segít a választáson, illetve az abroncsok összehasonlításában, de ne hagyatkozzunk csak erre. A Nokian például további – mintegy – 50 tényezőt vizsgál egy-egy gumiabroncs fejlesztésekor. A Continental pedig kiadott egy sajtóközleményt, amelyben figyelmezteti a gumiabroncs vásárlókat, hogy téli abroncsok esetében kevés információt tartalmaz a címke, érdemes figyelni a független teszteket is.

Alapvető különbség van a gazdaságos, a minőségi és a prémium kategóriás gumiabroncsok gyártásakor alkalmazott keverékben is. A felhasznált anyagok minősége és aránya befolyásolja a nyári gumik élettartamának hosszát és az abroncs tulajdonságait, például a tapadást. Értelemszerűen a prémium nyári gumik sokkal jobb (és drágább) keverékből készültek, mint gazdaságos társaik. (A gazdaságos jelző, ebben az esetben az abroncsok áraira értendő. Még véletlenül sem a kopásállóságra vagy élettartamra.)

Egy prémium nyári abroncs, általában magas szilikát tartalmú keverékből készült, így magas tapadási hatékonysággal bír. Jóval magasabbal, mint egy olcsó nyári gumi.

Az alkalmazott alapanyagokra vonatkoznak különböző – EU-s – szabályok is. Néhány éve például tilos az aromás olajak használata, azok környezetkárosító hatásuk miatt.

A gumikeverékek minőségével szoros összefüggésben áll a téli és nyári gumiabroncsok élettartama. Egyes prémium kategóriás abroncsok kifejezetten a hosszú élettartamra lettek felkészítve. Ilyen például a Michelin Energy Saver, hogy több példát most ne hozzak. Az élettartam függvény másik végén helyezkednek el a Kínából származó, olcsó nyári gumik, amelyek teljesítő képességéről a fentebb már feltüntetett linken olvashattok.

Terhelhetőség és sebesség index

Az optimális téli és nyárigumi kiválasztásánál alapvető szempont a vezetési stílusunk, illetve az autóhasználat gyakorisága. A gumiabroncsokat különböző mértékben lehet terhelni és más-más sebességszintre képesek. Ezen értékek elég egzaktnak mondhatók.

Gumiabroncs sebességindex táblázat
A sebességhez és a vezetési stílushoz, szeretném megemlíteni, hogy az irányíthatóság és az úttartás is olyan gumiabroncs tulajdonságok, amik markáns különbséget tesznek az abroncsok között. Különösen a nyári gumik esetében, hiszen főleg jó időben száguldozunk (már ahol ezt a sebességkorlátozás engedi, ugye?!) Bár egy-egy nyári zápor után, ezen tulajdonságok fel is erősödnek, a tapadással egyetemben.

A gumik sebességindex táblázata

 

 

 

 

 

 

 

 

Gumiabroncs terhelési index
Mennyire terhelhetők a nyári gumik?

 

 

 

 

 

A sebesség és terhelési index értéket megtaláljátok a gumiabroncsokon is. „Na jó de melyik az abból a sok számból, betűből és piktogramból amit egy-egy gumiabroncson látunk?” Ezt a kérdést most gyorsan rövidre is zárom. Nézzük meg, mit látunk egy gumin?

Mit jelentenek a jelölések?

Lássuk is gyorsan mit takarnak a feliratok az abroncsokon

Mit jelentenek a nyári gumi jelölések?

 1. A gumiabroncs gyártója. (Pl. Bridgestone)
 2. A mintázat megnevezése. (Pl. Potenza RE050A nyári minta)
 3. 225 mm a gumiabroncs szélessége
 4. 45 – Százalékos arány a gumi oldalfalának magassága és az abroncsszélesség között
 5. R – Radiál gumi
 6. 17 – A gumiátmérő colban megadva. ( 1 col = 25,4 milliméter)
 7. 94 – A gumiabroncs terhelési indexe. (A példában szereplő érték 600 kg. Ld. a fentebb már említett táblázatot.)
 8. W – Sebességindex – ( Itt 270 km/h)
 9. Tömlő nélküli abroncs
 10. DOT kód: Az egyik legfontosabb felirat, hiszen ez árulkodik a gumiabroncs koráról. Pl 0506 azt jelenti, a gumiabroncsot 2006-ban gyártották, az 5. héten. (Az utolsó két számjegy a gyártási évre, az első kettő pedig a hetekre vonatkozik.)
 11. TWI – a kopásjelző indikátor. Itt ellenőrizheted, hogy milyen szinten koptak el gumiabroncsaid, megfelelő-e még a profilménység.
 12. Reinforced – Azaz megerősített gumifal. Ez egy kiegészítő jelölés.
 13. M+S – Ilyen jelölést nyári gumikon nem látni. Az M+S a Mud and Snow, azaz sár és hó jelentéssel bír. Ez nem azt jelenti, hogy speciális téli gumiról beszélünk, azokon egy hópehely is fel van tüntetve.

Lassan kezd mindenki gumiabroncs szakértővé válni. A teljes képhez mindenképpen olvassatok bele a cikkben hivatkozott írásaimba is. Bízom benne, a cikk elolvasása után mindenki más szemmel fogja nézni az akciós nyári gumi hirdetéseket és az olcsó nyári gumiabroncs ajánlatokat. Tegyük fel a kérdést: Tényleg olcsó az a gumiabroncs?
Ha hasznosnak találtátok, megköszönöm, ha megosztjátok vagy hivatkoztok a cikkeimre saját blogjaitokban.

Ajánlom még a Hasznos tudnivalók a nyárigumi cseréről című írásomat, ami ezzel kiegészülve, garantáltan 100 %-ig felkészít az akciós nyári gumiabroncs vásárlásra!