Visszatérhet egy elfeledett nyári gumiabroncs piaci szereplő

Apollo tyres magyarországi beruházás

A világ 15. legnagyobb gumiabroncs gyártója jöhet Magyarországra, néhány éven belül. Az Apollo Tyres már korábban is fontolgatta, hogy hazánkban nyitja meg első üzemét az öreg kontinensen, de akkor, az euróválság tetőpontján elnapolták a döntést. A terv azonban nem változott és a célország(ok) sem. Magyarország vagy Lengyelország lehet a befutó az első közép-európai Apollo gumiabroncs gyár bővülését illetően.

Ez derült ki a cég alelnökének, Neerej Kanwarnak a nyilatkozatából, amit a nagyhírű Financial Times-nak adott.

A piaci szakértők meglepődve értesültek az Apolló gumigyártó európai terveiről, hiszen az előző ciklusban (2009) végérvényesnek tűnt a beruházás meghiúsulása. Akkor ugyanis az Apollo Tyres felvásárolta Vredestein Banden BV gyárát, amely ellátja Európa országait.

Gumi vagy nem gumi? Már a politikában is kérdés

Még a Gyurcsány kormány alatt zajlottak a beruházással kapcsolatos tárgyalások, amelyek kicsit magyaros véget értek. A beruházást és a gyöngyösi gumiabroncs gyár tervét be is jelentették az indiaiak, de később elálltak tervüktől. A hivatalos indoklásban – az euró árfolyamán kívül – Gyöngyös önkormányzatának tesze-toszaságát jelölték meg, akik nem tudták kellő időben biztosítani a földterületet az Apollo számára. Így a gumigyár építése eleve nem kezdődhetett el anno.

Nem megyek bele a politikába, de az is érdekes lesz, mit szól majd a Fidesz kormány a beruházás ötletéhez, feltéve persze ha ők lesznek kormányon. Az Apollo Tyres gyöngyösi beruházását ugyanis nagy erőkkel ellenezték korábban, mondván a gumiabroncs gyár túlságosan környezetszennyező lenne.