A világ legkisebb fogyasztású verdája is ott volt Genfben

VW XL1

A Bridgestone osztotta meg, saját közösségi oldalán, a Volkswagen XL1-est, amely a leggazdaságosabb autó, már ami az üzemanyag felhasználást illeti. Az autó egyébként a Budapesten is járt már, egy a Műegyetemen tartott előadáson.

A VW terve szerint csupán 250 darab fog készülni a hyper-hybrid járgányból. A fogyasztás pedig – tessenek kapaszkodni – kevesebb, mint 1 liter, százkilométerenként! Az origo-n persze már olvashattunk erről, ahol kicsit árnyalják a képet a szakik. (A történet kedvéért olvassátok el írásukat itt!)

Az ECO autó abroncsai – a szalonban bemutatott példányon a Bridgestone megosztása ellenére is Michelin logóval – különböző méretűek az első és a hátsó tengelyeken. Az első tengelyre 115/80 R15, míg a hátsóra 145/55 R16 gumik kerülnek. Természetesen extrém alacsony gördülési ellenállással.

A műszaki beállítottságú olvasók (vagy ahogy nemrég hallottam, kapcsolási rajz fetisiszták) számára, a Car and Driver ábrája érdekes lesz.

Car and drive illusztráció a VW-ról

Az extrém alacsony tömeget, mint látható, rengeteg szénszálas műanyagalkatrésszel hozták létre a tervezőmérnökök. De találunk az autóban más ínyencségeket is, mint például a magnézium felni.

Ha a fogyasztási adat igaz – bár kicsit sziszifuszin számították ki, ld. origo cikk – akkor, ahogy az országos hírportál fogalmaz: „egy Budapest-Siófok vonalon, elképzelhető, hogy a strandbelépő és a lángos drágább tétel lesz, mint az útiköltség.” Meglátjuk, bár némileg kételkedem abban, hogy a 250 tulajdonos közé fogok tartozni.