Videó: Így lesz a szervizkönyv a kedvenc olvasmányod!

eKurzinfo - Audi és a kiterjesztett valóság

Egészen zseniális, azt kell mondjam. Az Audi olyan ötlettel állt elő (és talált hozzá megfelelő fejlesztőt is), ami nemhogy új értelmet ad a szervizkönyvnek (amit egyébként gyaníthatóan senki nem olvasott még el) hanem egyenesen „kedvenc regénnyé” emeli azt.

A továbbiakhoz meg kell ismerkedjünk a kiterjesztett valóság fogalmával. Ez ugyanis az Audi csodálatos újítása.

A kiterjesztett valóság (angolul: augmented reality) a valós környezetet egészíti ki (terjeszti ki) virtuális elemekkel, okozva ezzel lenyűgözően látványos hatást. És persze többlet információt. Általában egy okostelefon vagy egy táblagép és egy telepített alkalmazás szükséges a kiterjesztett valóság megjelenítéséhez. Ezen eszközök, a kamerájuk révén azonosít egy valós képet és a leprogramozott algoritmus mentén, különböző transzformációkat hajt végre, illetve jelenít meg. Pl. egy földgömb képét, három dimenzióban körbeforgatja, stb. Ennél persze jóval bonyolultabb és hasznosabb alkalmazási területei léteznek a kiterjesztett valóságnak.

Audi: Kiterjesztett kézikönyv

A két dolgot, vagyis a kiterjesztett valóságot és az autók kézikönyvét hozta össze a német autógyár. Az alkalmazás az eKurzinfo nevet kapta. (Mondjuk talán itt elkélt volna még némi kreativitás, de hát németekről beszélünk, jelszó a praktikusság.) Az alkalmazással, mobiltelefonunkat az autó egyes elemeire irányítva, a rendszer felismeri az adott alkatrészt és már ontja is a látványosabbnál-látványosabb információ halmazt. Valahogy így:

Természetesen a rendszerben a gumiabroncsok is benne vannak, így a megfelelő nyomásérték vagy a kerékcsere lépései mindig ott lapulnak majd a zsebünkben.