Videó: Hogyan muzsikálnak az alacsony fogyasztású autógumik?

Alacsony ellenállású Michelin abroncs

Újabb, brutális benzinár drágulásról szóltak a hírek, ezen a héten is. A blogom témájából kifolyólag a gumiabroncsokkal vontam párhuzamot. Ismét, ugyanis volt már szó az abroncsok szerepéről, az üzemanyag fogyasztást illetően. FIGYELEM! A téma komolyságát jelzi az egyik nagy gumiabroncs gyártó megfigyelése, miszerint 5 tank benzinből egyet az autógumik használnak el!

Nem mindegy tehát, hogy milyen az abroncsunk gördülési ellenállása! (Emellett az abroncsnyomás ami hatással van a fogyasztásra. Olyannyira, hogy mintegy négymilliárd liter üzemanyagot égetünk el feleslegesen, az alacsony abroncsnyomás miatt.)

Az EU-s abroncscímkén is feltüntetett gördülési ellenállás szerepét, a Michelin demonstrálta is egy bemutatón, ahol a kifejezetten takarékosra tervezett és benzinbarátként feltüntetett, Energy Saver került az autó alá.

(Az abroncs erejét mutatja, hogy – még független mérések szerint is – körülbelül 60 liter üzemanyagot spórol meg, élettartama alatt, a versenytársakhoz képest. A részleteket megtaláljátok a nyárigumi szerviz blogban, az ígért videót pedig itt érhetitek el.)

A franciákon kívül, például a Goodyear-Dunlop is sikeresen legyártott már, A kategóriás gördülési ellenállású abroncsokat, melyek egyenesen 2 A kategóriát is bezsebeltek. Katt ide az abroncsért!