Vajon tényleg többen cseréljük le télen a nyári gumiabroncs szettet?

Hibás a gumis kutatás

Az automotor.hu-n bukkantam egy kutatásra, amely fő konklúziója, hogy idén télen többen váltottak nyári gumiabroncsról télire. Sőt az arány 89%, azaz csupán tízből (kb.) egy autós próbálta meg átvészelni a telet nyári gumiabroncson.

Sajnos komolytalannak tűnik a gumis kutatás

Ez az adat szívderítő…. Lenne, ha nem egy másik számadattal folytatódna a cikk. Azaz, hogy 159 autót vizsgálva jutottak erre a következtetésre. Arra nem is térek ki, hogy a területi mintavétel sem a reprezentativitás szellemében történt, hiszen kizárólag Pest környéki hipermarket parkolókban vizsgálódtak. De lépjünk is ezen túl, hiszen nem ez a legnagyobb problémám a téli-nyári gumiabroncs cseréről szóló „kutatással”, hanem a minta nagysága.

A 159 autó, illetve vizsgált gumiabroncs szett annyira marginális, hogy bőven mutathat a valóságtól eltérő adatokat.

Gondoljunk csak bele! A KSH néhány évvel ezelőtti jelentéséből tudható, hogy több mint 3 millió(!) autót tartanak hazánkban nyilván. (Egész pontosan 3 013 719-et.) Azaz a felmérés a magyarországi autók 0,00528%-át érintették csupán. Ez pedig nem indokolja, hogy egyértelműen megállapítsuk a javuló téli-nyári gumiabroncs cserére vonatkozó trendet.

A további gumis megfigyelés, hogy a gumik életkora növekszik. Ennek oka a használt gumiabroncs kereskedelem erősödése. Ez, a nevetségesen alacsony mintától függetlenül igaz lehet.

Számomra azért az is meglepő, hogy egy ennyire megalapozatlan kutatást, sőt annak konklúzióit egy Autó Motor szintű lap is közli. Finoman szólva is félrevezető lehet az adat.