Üzem és fűtőanyag használt gumiból?

üzemanyag gyártás abroncsokból

A használt gumiabroncsok felhasználása (illetve a keletkező hulladék kezelése) sokszor okoz fejtörést Magyarországon is. Rendre valamelyik – sajnos egyre több „rendelkezésre álló” – illegális szemétlerakaton végzik az abroncsok. Jobb esetben egy-egy játszótéren lel új életre az autógumi. Hinták, homokozót elkerítő elem vagy hinta alatti gumírozott talajként is láttunk már, hasznosan kezelt használt abroncsokat.

Sőt, a Nokiannál komplett stratégia van a régi autógumik kezelésére. Erről írtam is már egy bejegyzést itt a nyárigumi szerviz blogban.

Azonban van egy terület, amely még ezeknél is ígéretesebb. Ez pedig az üzemanyaggyártás! Egy kimutatás szerint, az Egyesült Államokban, az elhasznált gumiabroncsok 52 százalékát elégetik, míg Európában, ugyanez az arány 31 százalékos. Az égetésből származó energiát, gyakran erőművek hasznosítják. Igaz nem a legtisztább ez az égéstermék, emiatt folyamatos támadások érik ezen üzemeket. Vegyészek véleménye, hogy az elégetett gumi hasonló energiatartalommal bír, mint a gázolaj, így megspórolható a fosszilis energiahordozó.

Természetesen az eljárásnak megvannak a hátulütői is. A gyakran szemétdombokról összeszedett abroncsok, alapos tisztításon kell átessenek, mert ha égetés során szennyeződések is bekerülnek a rendszerbe,  felesleges dioxin kerül a légtérbe.

Ami sokkal izgalmasabb, a GM és a Coskata Energy együttműködéséből életre keltett projekt, aminek célja, használt gumikból gyártott etanol!