Ultra takarékos nyári gumiabroncs a Michelintől

Egy extra takarékos Micelin nyári gumi

A prémium kategóriás téli és nyári gumiabroncsairól híres, francia Michelin kifejlesztett egy minden eddiginél takarékosabb abroncsot, ami – erre utalóan – az Energy Saver+ fantázianevet kapta. A gumigyártó annyira bízott saját mérnökeiben és abroncsában, hogy felkért egy független minőségellenőrző szervezetet (Dekra), hogy teszteljék az Energy Saver+ abroncsot.
Az Energy Saver és versenytárs gumiabroncsai felkerültek egy-egy Volkswagenre, melyek azonos körülmények között, több mint harmincezer kilométert tettek meg.

A teszt hatékonyságára és profizmusára utal, hogy arra is figyeltek a Dekra szakemberei, hogy időközönként megcseréljék a nyári gumi szetteket a VW-k között, ezzel kiküszöbölve az esetleges autók közötti eltérések, gumikra gyakorolt hatását.

Mennyit spórolhatunk az Energy Saver nyári gumikkal?

A Michelin-nél, az Energy Saver takarékosságát egy, a gumik futófelülete és vázszerkezete közé felvitt titkos összetételű anyaggal magyarázták. Számításaik szerint, az abroncs – teljes élettartama alatt – 60 literrel fogyaszt kevesebb üzemanyagot, mint egy átlagos versenytárs gumi.
A Dekra eredményei szerint, a Michelin gumi több mint kilencezer kilométerrel bír többet, mint a Pirelli, a Continental, a Bridgestone vagy a Goodyear abroncsa, és a mért szakaszon 21 literrel fogyasztott kevesebbet az Energy Saverrel felszerelt Golf.