Újszerű gumiabroncs monitoring rendszer

gumi monitoring - wheelright

A WheelRight nevéhez fűződik az a megfigyelés, miszerint egy, az előírtnál 10 százalékkal alacsonyabb abroncsnyomás 2 százalékkal növeli az üzemanyagfogyasztást és 8-15 százalékkal csökkenti az autógumik élettartamát.

Ugyanehhez a szervezethez fűződik egy újszerű találmány, amely képes nyomon követni az autógumik töltőnyomását, anélkül, hogy bármit be kellene szerelni az autóba. (Utóbbi megoldást már láttuk, sőt elég széles körben elterjedt.)

Az új megoldás lényege, egy aszfaltba süllyesztett panel, amelyen áthaladva, a rendszer felméri abroncsaink nyomását, az autó súlyát és a gumik hőmérsékletét, majd az adatokat továbbítja, akár egy okostelefonra is. A garázsokba is beszerelhető panelek, adatbázisa alapján méri fel a rajta áthaladó gépjárműveket. A gyári (optimális) értékekhez hasonlítva ki is értékeli a „látottakat”.

A rendszer – ha beválik és elterjed – kiválthatja a kézi ellenőrzések szükségességét! Legalább is ezt várják tőle, valamint, hogy pénzt takarítson meg, hosszú távon a sofőröknek. Kíváncsian várom a tapasztalatokat.

nyomásellenörző panel