Újabb (erősen nem reprezentatív) kutatás a téli-nyári gumi használatról

mennyien váltunk.

Tavaly is beszámoltam a hasznaltauto.hu által végzett tesztről, amely a magyar autósok nyári-téli gumi szokásait kutatta. (Pontosabban, hogy mennyire váltnak téli szettre és mennyien kockáztatnak nyári gumikkal a téli időszakban is, a magyar utakon?)

Idén is elkészült a kutatás, így már lehetőség van összehasonlításra, de a korábbi aggályok most sem múltak el. (Erre utal az „erősen nem reprezentatív” kifejezés a címben.) De először a tényekről:

A privatbankar.hu is beszámolt a kutatásról, mely szerint a magyar autósok nagyobb része használ téli gumit, sőt a prémium márkák mintázatait választjuk, de az abroncsok kora meghaladja az 5 évet.

Mindössze 9%-a a vizsgált autóknak viselt nyári gumi szettet. Az alábbi táblázat tartalmazza a megfigyeléseket (összehasonlítva az előző év adataival.)

A használtutó kutatási eredményei

És akkor az aggályok

  • A vizsgált minta 109 autó, ami még a tavalyinál is kevesebb. Csak a mihez tartás végett, Magyarországon, a legutóbbi KSH adat szerint, több mint 3 millió(!) autót tartanak nyilván. A 109 ennek  bőven hibahatáron belüli része, azaz az eredmény lehet szélsőséges is.
  • A vizsgált autók mindegyikét fővárosi (vagy környéki) bevásárlóközpontok parkolóiban választották ki. (Nincsenek kelet és nyugat-magyarországi mintaelemek, hogy mást ne említsek.)
  • Nemrég a BRFK is végzett gumikra irányuló ellenőrzést. Az ő eredményük nagyban eltér az itt publikált adatokból. Közleményük szerint a fővárosi autósok negyede (20-30%) nem használ téli gumit!