Ügyelj a gumik biztonságára, állapotára!

Gumik biztonsága

Ezt az örökérvényű parancsot tanácsot olvashatják az autósok, immáron az autópályák információs tábláin. Ismét az Egyesült Királyságban járunk, ahol újra megállapíthatjuk, jóval többet foglalkoznak vezetés és abroncsbiztonsággal, mint hazánkban.

Az időzítés, azaz a táblák átprogramozása és a Safe tyres, save lives (a biztonságos abroncsok életeket mentenek) felirat nem véletlen. A nyári szünidőben jóval nagyobb forgalom jellemzi az autópályákat. „A gumikhoz köthető incidensek nagy problémát okozhatnak a sofőröknek, utasaiknak és a többi úthasználónak. Életbevágóan fontos az abroncsok rendszeres ellenőrzése, utazás előtt!” Így fogalmazta meg nézeteit, Stuart Jackson, a TyreSafe vezére.

„A táblák mintegy emlékeztetőül szolgálnak az autósok számára. Ez a négy gumialkatrész az egyetlen érintkezési felület az úttal. Ezek felelnek a biztonságos kigyorsításokért, sávváltásokért. Ha például alacsony nyomáson üzemeltetjük autónk gumijait, veszítünk a tapadásból, ami katasztrofális következményekkel is járhat. De ha nem gondolunk a legrosszabbra, akkor is drágább lesz az utazás, hiszen megnő az autó fogyasztása.”

Kedves nyárigumi szerviz olvasók! Ti találkoztatok már hasonló felirattal a magyar autópályákon? Az ötletet én magam üdvözölném. Már ha csak annyit elér, hogy az autópályán utazók, tankolásnál megnézik (és korrigálják) az autógumik nyomását, már megérte.

Autópálya üzenet - abroncsbiztonság