Tudod mit ábrázolnak ezek a szimbólumok?

Műszerfal

Autónk műszerfalán sokféle ikon található, melyek – ha szükséges – felkapcsolódnak, ezzel közölve valamilyen információt, más esetben pedig valamilyen potenciális veszélyre figyelmeztetnek.

Az ikonok jelentése nem mindenkinek egyértelmű, ezért mára el is hoztam két szimbólumot, ami gumiabroncsainkkal kapcsolatos. A két ikon könnyen összekeverhető, ezért is jó tisztázni őket!

szimbólum 1

Ez az U alakú szimbólum, felkiáltó jellel a közepén, a nem megfelelő, pontosabban alacsony abroncsnyomásra utal. (Ennek veszélyéről itt olvashattok>>)

Az ikon „mögött” egy guminyomás ellenőrző rendszer van, amely folyamatosan ügyel a töltőnyomásra. Egy rendelet szerit, 2014 novemberéig minden gépjárművet fel kell szerelni egy ilyen (TPMS, vagyis Tire Pressure Monitoring System) rendszerrel.

A szimbólum akkor villan fel, amikor valamelyik gumink töltőnyomása, 25%-kal alacsonyabb szintre süllyed, a gyári értékhez képest.

Egy kutatás szerint, a sofőrök 46 százaléka nincs tisztában a fent látható szimbólum jelentéstartalmával. Remélem ez az arány javul ezzel a cikkel. Ám egy kicsit belerondítok a képbe, bár remélem senkit nem kever össze.

Létezik ugyanis egy másik szimbólum, ami nagyon hasonlít az előbbiekben látottra és összefüggésben van a TPMS rendszerrel.

Mire tippeltek, mit takar ez a szimbólum?

TPMS rendszerhiba

Aki a TPMS rendszer nem megfelelő működésére tippelt, jól gondolkodott. Legyünk azzal is tisztában, hogy ha megfelelő szintre fújjuk a gumikat, elképzelhető, hogy a jelzőlámpa kialszik. Ez azonban nem oldotta meg a bajt, ha ezt a jelet látjuk, forduljunk szakszervizhez!