Tony Stark lehetsz egy Nissanban

vasember

A nyári gumik, ha lehet mondani uborkaszezonjukat élik, ezekben a hónapokban, de most is igyekszem sok-sok érdekességgel szolgálni nektek. A héten bemutatott, szuperabroncsokkal felszerelt quad után, nem mást hoztam el nektek, mint egy amerikai szuperhőst. De csak szép sorjában.

Egyre másra feltűnik egy fogalom, ami az információ szolgáltatást és a szórakoztatást gyúrja egybe. Információt szolgáltatni, szórakoztató módon, innovatív megjelenésben. Körülbelül így lehetne összefoglalni az „infotainment” lényegét. (Az information és az entertainment szavak összeolvadása)

A Google szemüvege (amely még meg sem jelent igazából a nagyközönség előtt) nagyban felgyorsította ezt a folyamatot, és természetes velejárója, hogy az autóipar is megmozdult.

A Nissan autógyár például, saját szemüveget fejleszt, amelyben tényleg kicsit Tony Starknak, azaz a vasembernek érezhetjük magunkat, vezetés közben. Bár túl sok információ még nem szivárgott ki a készülékről, a nyilvánosságra hozott videó annál szórakoztatóbb. (Ugye, infotainment!)

A Nissan 3E „születéséről” a NissanNewsroom videó csatornáján láthattok egy 1 perces kisfilmet. A szemüveg lényege, hogy az autó menettulajdonságait (fogyasztás, sebesség, de akár az abroncsok állapota is idevehető) vetíti elénk, valamint komplett GPS-ként is használható. A lehetőségek szinte kimeríthetetlenek. Ha elkészül a szemüveg, nem kell sokat várni valószínűleg a szervizek, olcsóbb benzinkutak integrálásához, hogy pár gyors példát említsek.

Nissan 3E szemüveg autósoknak

Érdekes érzés lesz azért a forgalomban több tucat Tony Stark között autózni, de gyaníthatóan a következő generációknak ez lesz a természetes.

Ami a vezetés élményét, illetve a vezetésbiztonságot illeti, súlyponti téma lesz a szemüveggel kapcsolatban a sofőr térlátásának korlátozása. Habár el tudom képzelni, hogy egy beépített kamerával és visszavetített képpel ezt kiküszöböli a Nissan 3E. Meglátjuk…