Téli vagy nyárigumi vásárlás? Íme a CNN tanácsai

vásárlási tippek - cnn

  • Először is bizonyosodjunk meg róla, hogy valóban szükség van-e új gumiabroncsra? Több ehhez kapcsolódó írásunk is jelent már meg a blogban, ezeket érdemes átfutni! Ha a látszólag kifogástalan állapotú gumiabroncsunk elmúlt 10 éves, ne mérlegeljünk, vásároljunk új szettet
  • Gumiabroncs vásárlás előtt (vagy azzal párhuzamosan) vizsgáltassuk át autónkat is. A felfüggesztés hibája, vagy a nem megfelelő kiegyensúlyozás ideje korán tönkre teheti az új gumi szettet is, ami így óriási anyagi veszteség lesz.
  • Lapozzuk fel a szervizkönyvet. Minden autógyártó feltűnteti a szervizkönyvben – illetve több autómatricán is – az adott típushoz illő gumiabroncs méretkategóriát, illetve maximális terhelési és sebességindexet. Sőt, általában gumi márka javaslatot is tesz. Nem lövünk mellé, ha követjük ezeket az utasításokat. (Persze nyilvánvaló, hogy a márkapreferencia nem kőbe vésett szabály.)
  • Vásárlás előtt fussuk át a téli és nyárigumi jelöléseket. Az abroncsok oldalfalán számtalan kód és jelölés található. Ha ismerjük ezek jelentését, számos információhoz juthatunk. Az abroncsjelölésekről a legfontosabb tudnivalókat megtaláljátok egy korábbi nyárigumi szervizes cikkben.
  • Törekedjünk az egyforma mintázatú és kategóriájú szett beszerzésére. Akkor is, ha csak két abroncsra van szükségünk, próbáljunk a megmaradó kettőhöz illőt beszerezni! A gumiabroncs cseréről és forgatásról szintén olvashattatok már nálam.
  • Fontoljuk meg az online gumiabroncs vásárlást! Ennek számos előnye van. Egyrészt pillanatok alatt összehasonlíthatjátok az ajánlatokat, óriási választékból szemezgethettek, illetve rendszeresen találhattok online gumiabroncs akciókat. Sőt, nem ritka az ingyenes házhozszállítás vagy – személyes átvétel esetén – az ingyenes gumi csere és kerék kiegyensúlyozás sem.

+1 Egy kiegészítő tipp (illetve olvasni való), amit már én magam teszek hozzá: Abroncs vásárláskor, sose döntsünk kizárólag a nemrégiben bevezetett gumi címke alapján! Ez akár még félrevezető is lehet.