Teendők közúti baleset esetén

Casco kontra nyárigumi

Emlékeztek még az egyik biztosítóval készített interjúmra? Abból az írásomból kiderült, mi az igazság a gumiabroncsok és az autós biztosítások közötti kapcsolatról. Visszautasíthatja-e például a kárigényt a biztosító az vszaknak nem megfelelő gumik miatt?

Mai témám – és újabb infografikám – ismételten kapcsolódik az autós biztosításokhoz. Végignézzük pontról-pontra, mi is a teendő ha közúti balesetet okozunk, szenvedünk vagy csak elsőként érkezünk a helyszínre.

  1.  Közúti baleset esetén állítsuk meg az autót! (Természetesen biztonságos helyen, ha lehetséges, a helyszínt biztosítva.)
  2. Ha személyi sérüléssel járt a baleset, haladéktalanul értesítsük a mentőket, majd kezdjük meg az elsősegély nyújtást, amennyiben szükséges!
  3. Érdemes lehet rendőrt hívni, különösen akkor, ha a vétkes fél nem ismeri el felelősségét, vagy valamelyik érintett ragaszkodik ehhez. Ezesetben kötelesek vagyunk a hatósági intézkedést megvárni.
  4. Ezután következik a betétlap, vagyis az európai baleseti bejelentő pontos kitöltése. A dokumentumon lévő adatok helyességét, a két fél aláírása igazolja.
  5. A biztosítónál öt munkanapon belül jelezni kell az esetet. (Vétkes fél)
  6. A kárigény benyújtására 30 naptári nap áll rendelkezésre.

 

közúti baleseti teendők - infografika