Te is pénzt pazarolsz az alacsony guminyomással?

Alacsony abroncsnyomás-üzemanyag pazarlás

Tény, ha alacsony nyomással működtetjük téli vagy nyári gumi szettünket, növekszik a gördülési ellenállás, azaz több üzemanyag használódik el és a környezetet is jobban károsítja az autós. Harmadik pénzpazarló hátránya az alacsony nyomásnak, az abroncsok élettartamának rövidülése. És még mindig nincs vége, a tapadás sem lesz optimális, ami a vezetésbiztonságot ássa alá.

(A Nokian is közzétette már erre vonatkozó megfigyelését, a Michelin gumigyár pedig már roadshow-t is szervezett, hogy felhívják a figyelmet a megfelelő töltőnyomásra. A Fill up with air nevű programsorozat hangsúlyozza a rendszeres ellenőrzés fontosságát. A programokon ingyenes oktatásokat is nyújtanak a Michelin emberei.)

A felsorolt hátrányok mellett az üzemanyag pazarlás okozza a legnagyobb anyagi kárt az autósoknak. A Michelin saját megfigyelésén alapuló adatai szerint, az Egyesült Királyságban – megfelelő nyomással üzemeltetet gumikkal – 370 millió liter üzemanyagot spórolhatnának meg. Ez évi közel félmilliárd font megtakarítást jelentene.

Baleseteket vizsgáló szakértők szerint, a nem megfelelő nyomás bizony élet és halál közötti különbséget jelenthet. Az alacsony abroncsnyomás rendellenes kezelhetőséget okoz, ami – adott útviszonyok mellett – életveszélyt is okozhat. De ha nem megyek el ennyire a végletekig, akkor is megemlíthetem a csökkenő komfortérzetet, amivel csökken a vezetés élménye. A Michelin éppen ezért – a korábbi éveknél több – 50 helyszínen tartotta meg Fill up with air, abroncsnyomással kapcsolatos roadshowját.

Tipp: Olvassátok el, hogy lehet-e üzemanyagot spórolni magas abroncsnyomású nyárigumikkal? (Videó illusztrációval.)

Ebből az írásomból pedig megtudhatjátok, mit kell tudni a szakszerű nyomásellenőrzésről.