Prémium nyárigumi a Vredestein-tól: Ultrac Vorti

Vredestein Ultrac Vorti

Tavaly tavasszal mutatták be a magyar vásárlóknak és a világnak, a Vredestein Ultrac Vorti, nagy teljesítményű nyári gumiját. Azért fogalmaztam így, mert a hivatalos termékbemutató a Hungaroringen zajlott.  Kezdem a közepén (vagy a végén). Az abroncs Y, azaz 300 km/h-s sebességindexű besorolást kapott.

A bemutatón rögtön szembetűnő volt – az oltári sebesség mellett – a nyárigumi mintázata. A sportos kialakítás a Giugiaro tervező iroda keze munkáját dicséri. Az aszimmetrikus mintázat, amellett, hogy „dögösen” néz ki, az alacsony zajszintet is szállítja. A gumikeverék biztosítja a megfelelő tapadást és a kényelmes kormányozhatóságot.

A méretvariáns is arról árulkodik, hogy kifejezetten a sportautókra specializálta a Vredestein, új nyárigumijait, hiszen mérettáblázatukban megkülönböztetik az első és a hátsó tengelyre szerelhető abroncsokat. (Ez a megoldás sportautóknál nem ritka.)

A legnagyobb német autóklub (ADAC) is betette végre az idei tesztbe és alaposan górcső alá az Ultrac Vorti nyárigumikat (illetve a cég másik mintázatát is, a Sportrac 5 nyárigumit). Az eredmények nagyon szépek. De vásárlói beszámolókat is olvashatunk már, elsősorban az Egyesült Királyságból. A tyrereviews.co.uk komoly nyárigumis adatbázist rakott össze. Az oldalon bemutatott gumiabroncs típusokat értékelhetik azok, akik az adott mintázatot használják. Bár a Vredestein nagy teljesítményű nyári gumiabroncsát nem sokan értékelték még, de az eredmények nagyon jók. A száraz és a nedves tapadás is 97%-ot kapott az adható 100-ból. Egyedül a haladás kapott 90% alatti értéket (80%), de az újra vásárolná-e kérdésre 99%-ban az egyértelműen igen válasz született. Az értékeléseket és a szöveges beszámolókat itt találjátok.