Orosz kézbe kerül a Pirelli 13 százaléka

Orosz lesz a Pirelli egy része

Megszokhattuk, hogy a világgazdaságban és a globalizált világban bármi megtörténhet. Főleg ha sikeres cégek tulajdonjogáról van szó. Fúziókról és nagyszabású felvásárlásokról is rendszeresen hallunk a híradókban vagy a gazdasági magazinokból.

Most az olasz Pirelli „állt be a sorba.” Bár nem teljes felvásárlásról beszélünk, hiszen a gumicég 13 százalékáról van szó. Ekkora tulajdonrészt vásárolt magának ugyanis a Pirelliből, az orosz Rosneft olajcég.  Egészen pontosan arról van szó, hogy a Pirelli-t, 26 százalékban birtokló gazdasági holding felét vásárolták meg az oroszok. El tudjuk képzelni a vételi díjat, ha a holdinggal járó csomag csak egy része a Pirelli nem elhanyagolható hányada.

Hogy ez mit jelent majd a Pirellinek stratégiai szinten, egyelőre nem tudni. A hírek szerint – amit a Rosneft mellett a felvásárlás résztvevőjeként feltűnő UniCredit Bank valamint az Intesa SanPaolo szolgáltatott, közös sajtótájékoztatóján – a Pirelli felső vezetése nem változik.

Vajon a Forma 1-es szekciót érinti majd a változás? Esetleg több orosz befektető, pilóta vagy szponzor érkezik a sorozatba? A válaszok csak a Rosneft kapcsolati tőkéjén múlnak.