Nyári záporok és az abroncsbiztonság

Nyári zápor

A nyár egyértelműen a hőségről és az ez elől menekülő kirándulókról szól. A szabadságolások is nagyrészt ebben az évszakban zajlanak. Családok ülnek autóba, hogy felkeressenek egy kellemes vízpartot.

Akik itthon maradnak, és nem tudják például a Balatonban átvészelni a kánikulát, megváltóként várják a heves nyári záporokat, ami nem csak a hőmérsékletet csökkenti elviselhető szintre, de a poros száraz levegőre is jó hatással van. A nyári záporok rendszerint gyors lefutású, heves esőzések, amik bizony, ha rövid időre is, de komoly vízréteget tudnak az utakra felvinni. Innentől kezdve pedig már nem csak természeti jelenségről, hanem azzal járó, vezetés és gumiabroncs biztonsági kérdésről is beszélhetünk.

Stuart Jackson, a Tyresafe vezére így nyilatkozik a témáról:

„Közhely, de nagyon igaz, hogy a megfelelő profilmélység, alapvető fontosságú a biztonságos vezetéshez, különösen esős időben. Azon gumiabroncsok, melyek nem rendelkeznek kellő profilmélységgel, szignifikáns veszélyforrást jelentenek az autó sofőrjére, utasaira és az egyéb úthasználókra nézve. Emiatt elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés!”

Még a törvényben előírt 1,6 milliméteres profilmélység – ami egyébként a biztonságos szint alatt van – sem jellemző minden autósra! Minden negyedik autós megbukott ezen a teszten. Erre vonatkozó, megdöbbentő tényeket olvashattatok már nálam.

Az Egyesült Királyságban sokkal komolyabban veszik (és büntetik) a hatóságok ezt a szabályt. A nem megfelelő (1,6 mm-nél alacsonyabb) mintaárok mélység 2500 fontos (870 ezer Ft!) bírságot von maga után, kerekenként!

Természetesen, a nyári vakáció előtt, nem csak a profilmélységet, sőt nem is csupán a nyári gumikat kell ellenőrizzük. Készítettem egy checklistet, azaz egy ellenőrzőlistát, amin menjünk végig, autós kirándulás előtt!

Ha pedig kérdés merülne fel, a profilmélység ellenőrzéssel kapcsolatban, fussátok végig, Az én abroncsom most kopott vagy nem? című írásom.