Nokian tippek a gumik élettartamának növeléséhez

Nokian tippek

A Nokian cég kiadott egy saját szerkesztésű tipp gyűjteményt, amivel megnövelhetjük gumiabroncsaink élettartamát. 

Az autósok sokszor hajlamosak a gumik állapotát felülértékelni – állítják a Nokiannál. A finnek ki is fejlesztettek egy DSI-nek nevezett indikátort, amivel minden autós nyomon követheti az abroncsok elhasználódását, ami ugye szoros összefüggésben áll a tapadással. A kis számsor megmutatja, hogy mennyire koptak el a kerekeink.

Az öt Nokian aranyszabály

  1. Szintén hat a tapadásra a guminyomás, amelyet rendszeresen ellenőriznünk kell. A Nokian tippek figyelmeztetnek rá, hogy az ellenőrzést, csak már lehűlt gumiabroncsokon végezzük, hiszen a meleg abroncsok csalóka guminyomás értéket fognak mutatni.
  2. Időközönként cserélgessük a tengelyek között gumiabroncsainkat. A Nokian ajánlata szerint, 5000 kilométerenként végezzük el ezt a fajta rotációt, így kiegyenlíthetjük a gumikopást.
  3. Ellenőrizzük le, hogy az abroncsokat, forgási iránynak megfelelően tettük-e fel. Különösen, ha megfogadjuk a kettes pontban leírt forgatást. Ha véletlenül forgási iránnyal szemben tettük fel a gumit, nem lesz optimális a működése.
  4. Vezessünk mindig kiegyensúlyozottan. Nincs az a csúcs Nokian gumi, ami szeretné a hirtelen, pánikszerű fékezéseket és padkázásokat.
  5. Nyári és téli gumiabroncs cseréknél mindig ügyeljünk a megfelelő felszerelésére, kiegyensúlyozásra, illetve a leszerelt abroncsaink szakszerű tárolására.