Nem értünk a gumikhoz!

Nem ismerjük a gumikat

Legalább is ez derül ki egy, a Goodyear által kezdeményezett európai kutatásból. Bár nekünk magyaroknak van remény, hiszen a 3500 fős minta tagjai az Egyesült Királyságból, Belgiumból, Spanyolországból, Lengyelországból, Németországból és Franciaországból származnak.

Pedig jól indult a kutatás, ugyanis a megfelelő gumiabroncsok felszerelését, a második legfontosabb vezetés biztonsági tényezőként definiálták a megkérdezett sofőrök, közvetlenül a „ne igyál, ha vezetsz” szabály után.

A további válaszokból viszont erőteljesen az derül ki, hogy az autóvezetők sajnos alábecsülik a gumiválasztás és a vezetésbiztonság közötti kapcsolatot.

  • Három válaszadóból egy, szinte semmit, vagy csak nagyon keveset tud arról, hogyan befolyásolják az autógumik a féktávolságot.
  • Ugyanígy szinte semmi, vagy csak kevés információnk van arról is, milyen szerepet játszik a téli és nyárigumi az autó tapadásában.
  • 73 százaléka az autósoknak tisztában van vele, hogy különböző vezetési és időjárási körülmények között eltér az abroncsokban mért nyomás, de kis részük tudja csupán, hogy mikor kell azt ellenőrizni?

Elkeserítő adatok, nem csak Tom Delforge – Goodyear-Dunlop kommunikációs vezető – szerint. Bár bízom benne, hogy a blogom olvasói nem esnek bele ezekbe a magas számokba.