Nem csak a környezetvédelem miatt fontos a használt gumik kezelése

Gondot okozott a használ gumiabroncs lerakat

A használt gumiabroncsok tárolása, kezelése, jobb esetben újrahasznosítása örök téma a környezetvédők körében. De nem csak nekik, hanem a gumiabroncs gyártóknak is foglalkozni kell a témával. Nem mindegy ugyanis, hogy mi lesz használt termékeik sorsa. A társadalmi megítélés mellett, nem éppen márkaerősítő látvány például egy halom, illegálisan lerakott, esetleg fel is gyújtott Michelin abroncs.

A Nokian gumigyártó stratégiai kérdést is csinált a használt gumik kezeléséből. A visszavett, vagy a saját tesztelés során elhasznált Nokian gumiabroncsokból jó eséllyel lesz autópálya (a burkolat gumírozásnál használják ) vagy épp a pályát szegélyező zajszint csökkentésre felhúzott fal. Ezzel egyrészt visszanyerhető az előállítási költségek egy újabb része, illetve kiválóan kommunikálható a törekvés. És ezek persze csupán a gumigyártó szempontjai, a környezetét nem is sorolom.

Amikor a használt gumiabroncs nem csak a környezetet károsítja

Magyarországon ennyire nem rózsás a helyzet. Legutóbb például egy ipari park fejlesztését gátolták, illegálisan letett, használt gumiabroncsok. Oroszlányban, egy abroncs lerakat egy része lángra kapott (igen, szerintem is felgyújtották) és gátolta az ipari park, önkormányzati fejlesztését. A történet több mint kacifántos. A több tíz milliós elszállítási költségeket állná az önkormányzat, de később ráterhelné a földbirtokosokra, akik szerint ez egy kényszerítő lépés, ami földjeik eladására irányul.

Nemrégiben egy idegen felvásárló is bejelentkezett, aki megvenné a földbirtokosoktól a használt gumikat (célja egyelőre ismeretlen.) A földtulajdonosok azonban nem mernek rábólintani az ajánlatra, hiszen az abroncsok nem képezik hivatalosan az ő tulajdonukat, csupán az ő területeikre rakták le ismeretlenek.

A polgármesternek így nem maradt más eszköze, mint az elszállítás megfinanszírozása, majd a későbbi áthárítás.

Lehet máshogy is kezelni a használt gumiabroncsot

Testvérblogunk, a teligumiszerviz.hu, Facebook oldalán gyűjti az alternatív és egyben kreatív megoldásokat a használt gumi újrahasznosítására. Érdemes megnézni a felkerülő képeket! Van már gumi maci, aranyozott szökőkút, tukán hinta, és ötletes bútor is gumiabroncsokból kialakítva.