Néhány alternatív használt gumi felhasználás

szobrok

Évről-évre több millió gumiabroncsot gyártanak világszerte. Egy-egy gumi átlagos élettartama 5 év. Ez azt is jelenti, hogy elképesztő mennyiségű használt gumi kerül szemétre, sok esetben komoly környezetkárosítással megspékelve. Pedig léteznek olyan alternatív felhasználási területek, amik nem, hogy nem rongálják a környezetet, hanem új értelmet adnak a használhatatlannak tűnő abroncsoknak. Ilyen példákat hoztam mára.

Cipők és papucsok

Ezen a téren nagyon széles a spektrum. Egyrészt a komoly innovációs büdzsével rendelkező cégek érintettek, mint például az Adidas, aki a Goodyear és a Continental-lal is gyártott cipőt, másrészről, jellemzően a harmadik világ országaiban próbálnak, papucsok és cipők előállításából boldogulni. Egy etióp cég, a solerebels egész komoly disztribúciós hálózatot épített már ki.

Solerebels - használt abroncsból készült cipők

Játszóterek

Gyakori látvány, Magyarországon is a gumiabroncsok alkalmazása, óvodai, iskolai vagy épp közterületi játszótereken. Sokszor csak csupán elkerítésre használnak, félig beásott abroncsokat, de van ennek a területnek is magasiskolája. Íme egy kreatív példa a használt autógumikból készült játszótérre.

Játszótér gumiabroncsokból

Bútorok

Főleg kerti bútorok készülnek abroncsokból. A kreativitás itt is sokszor csodákra képes. Nagyon egyedivé és hangulatossá tehető egy terasz, egy-egy hasonló megoldással.

Kerti bútorok

Az említett példák mellett, találkozhattunk már virágládaként, reklámtáblaként, sőt, akár még egy szobrászművész alapanyagaként funkcionáló abroncsokkal is. Ugye, hogy van jobb helye az elkopott gumiknak, mint az illegális lerakatok? Az építőipari újrahasznosításról nem is beszélve. Utóbbira találunk friss példát, Magyarországon is.