Na ne! Ilyen nyárigumi nincs is!

Egy nyárigumi a tuning világából

Egy fémdobra felvitt gumirétegnek is tekinthetnénk azt a nyárigumi megoldást, amit mára hoztam nektek. Az alapötlet onnan jön, hogy a folyamatosan növekvő felnik (főleg a tuning világában ugye) elérték azt a szintet, amikor már nehézkesen férnek el az autó alatt.
A koreaiak megtalálták a megoldást. Legalábbis ami a vizualitást illeti, mivel nem gondolom, hogy a bemutatott, oldalfallal nem rendelkező nyárgumik – minimális profilmélységükkel – biztonságos autózást nyújtanának. Az viszont kétségtelen, hogy egyedi látványt nyújtanak.

Az első példa a Nexen nyárigumi terve, ami valószínűleg csak az autószalonok vendége lesz. Első ránézésre azt tippeltem, hogy a már bemutatott sejtszerű nyárigumikhoz hasonlóan, ezt az abroncsot sem kell felfújni, de tévedtem.

A Nexen abroncsánál is érdekesebb, de legalábbis több kérdést felvető nyárigumi, a Kumho terméke (fenti kép). Méretkategóriáját tekintve, a 385/15 ZR 22 számsort aggatták az abroncsra. Ha dekódoljuk a számokat, láthatjuk, hogy egy rettentő széles, de szinte láthatatlan oldalfal magassággal rendelkező nyárigumiról van szó. Ezen lépjünk is túl, mert jobban foglalkoztathat bennünket a gumiabroncs sebességindexe. Ez ugyanis egy 240 km/h-s sebességet jelez, azaz ilyen szinten is üzemeltethető a Kumho nyári szettje. Sőt, kifejezetten sportkocsik alá tervezték a koreai mérnökök, akiknek a munkáin nem is kell meglepődni, hiszen találtak már ki színes füsttel égő és aromákkal illatosított gumiabroncsokat is.