Mythbusters: a túl magas guminyomás üzemanyagot takarít meg?

mythbusters - gumiabroncsteszt

Ismeritek a Discovery, Mythbusters (Állíólag) című műsorát? Pár őrült, de zseniális tudós, akik a humort sem nélkülözik, különböző mítoszokat bizonyít, vagy éppen cáfol. Sokszor a nézők által beküldött mítoszoknak járnak a végére. Egy ilyen nézői kérdés volt a mozgatórúgója, annak a kísérletnek is, ami a rendellenes guminyomás és az üzemanyag felhasználás közötti összefüggést vizsgálta.

Kari és Grant először egy alacsony nyomású abroncs szettet tesztelt. Hamar kiderült, hogy a túl lapos nyári gumik, a megnövekedett gördülési ellenállás hatására gazdaságtalanná váltak és több üzemanyagot használtak el, mint optimális abroncsnyomás mellett.

Ezután azonban az előírt érték fölé pumpálták a gumikat, majd jött a fogyasztásteszt. Az eredmény pedig alacsonyabb fogyasztás! 15 százalékos nyomásnövelés (az optimumhoz viszonyítva) kb. 6 százalékos üzemanyag fogyasztáscsökkenést eredményezett, köszönhetően a lecsökkent ellenállásnak. A középen kitüremkedett (túlfújt) gumik, kisebb felületen érintkeztek a talajjal, így kevésbé tapadtak.

A Mítoszírtók abroncstesztje

Ezek szerint érdemes így spórolni?

A válasz határozott NEM! Ugyanis a gumiabroncsok, túlnyomás mellett sokkal gyorsabban kopnak. Az új szett ára pedig bőven meghaladja a benzinen megspórolt összeget, még ha sikerül is egy jó nyárigumi akciót kifogni. Másrészt a lecsökkent tapadás kockázata sem elhanyagolható. Elég egy koccanás és már bőven nem spórolásról beszélünk.
Spóroláshoz kövessétek inkább ezeket a tippeket!

Maradjunk az előírt abroncsnyomás érték mellett!

A Mythbusters srácok (akik már négyzet alakú gumikkal is próbálkoztak) kísérletét egyébként itt nézhetitek meg.