Milyen időközönként kell rotálni a gumikat?

abroncs rotáció

Van egy elég jól helyt álló, íratlan szabály, miszerint minden olajcsere alkalmával érdemes a gumiabroncsokat is cserélni, pontosabban rotálni, (feltételezve, hogy évente egyszer megtesszük ezt, vagy gyakrabban, ha 15 kilométernél többet autózunk.)

A legtöbb autógyártó is ajánlja a rotációt, olajcserék idején. Olvasni olyan véleményt is, hogy hacsak nem autózol évi 10 000 km-nél kevesebbet, a rotációt végezd el félévente.

Az azonban tévhit, hogy a négykerék meghajtású autóknál nem kell az abroncsok rotációjára figyelni! A Subaru például 10 000 km-t ajánl vízválasztónak. Ez ugye egy-egy kiragadott példa, de a nagyságrendet jól mutatja.

Általában az autó kezelési kézikönyve is ad ajánlást a gumi rotáció idejéről, de ha betartjuk az olajcsere idején elvégzett rotációt, már megtetük a magunkét.

Persze ismerni kell bizonyos szabályokat a rotációval kapcsolatban, nehogy mi magunk rontsuk autónk stabilitását! Erről a témáról olvassátok el Hasznos tudnivalók a nyárigumi cseréről című korábbi írásom!