Mikrocsippelt versenygumi: Az F1 kapujában a Michelin?

Formula e

Microchip a gumikbanA Las Vegasban rendezett CES, idei egyik nagy húzása, a Michelin autósport részlegétől, a Microchip-el ellátott versenygumi. Az RFID, azaz rádiófrekvenciás azonosító eszköz képes kommunikáló abroncsokká alakítani a gumikat, amely optimalizálhatja a verseny közbeni kerékcseréket.

A FIA Formula E Championship versenysorozat (ami a Forma 1 egyik előszobája) versenyautóit fogják ezekkel az intelligens abroncsokkal felszerelni.

A chip persze nem csak a versenysportban, de a polgári közlekedésben is hasznos lehet. A memóriaegységben rejlő lehetőségek a logisztika és a vezetésbiztonság területén már látszanak. Serge Grisin, a Michelin illetékese úgy fogalmazott „ a gumi egész élete nyomon követhető az adatokkal.”

A Michelin tehát folyamatos innovációval próbálja, a saját maga által kijelölt szellemiséget (totális teljesítmény) követni. És nem lepődnénk meg, hogy ha a Formula E sorozatban tesztelt fejlesztések, belátható időn belül visszaköszönnek a legnépszerűbb sorozat, a Forma-1 világában is, Michelin logókba bújtatva…