Miért fontos a kerekek kiegyensúlyozása?

kerék kiegyensúlyozás

A kerekek kiegyensúlyozása számos ok miatt fontos. Először is – ha már nyárigumiszerviz a blogom címe – a rendellenes, illetve idő előtti gumiabroncs kopást előzhetjük meg a kiegyensúlyozással. Ezt a műveletet az autógyárak (és a profi szervizek is) számítógépes támogatással végzik el minden egyes kerékcserekor, illetve a gyárban az új kerekek felhelyezésekor.

Második erős érv a kiegyensúlyozás mellett a vezetésbiztonság. Kiszámíthatatlanul tud viselkedni egy kiegyensúlyozatlan kerék az úton, különösen egy-egy bukkanó vagy kátyú hatására. Ha valamilyen rendellenesség van, az úttartás nem lesz kielégítő.

Különösen fontos szerepe lesz a kiegyensúlyozásnak, ha a gyári méretnél nagyobb méretkategóriájú gumiabroncsokon autózunk.

A kiegyensúlyozási rendellenességeket két csoportra tudjuk osztani. Beszélhetünk statikus egyensúlyhiányról, amikor a gumi felületén lévő sérülés vagy deformáció miatt nem egyenletes a futás, így az abroncs (a felnivel együtt) fel-le pattog.

Másik csoport a dinamikus egyensúlyhiány, ami egyenlőtlen súlyeloszlásra utal. A kerekek ilyenkor oldalirányú a szitálás.

Az alábbi ábra egy másik csoportosítást szemléltet. (Negatív és pozitív görbület)

Kerék kiegyensúlyozási problémák

Fontos tudni, hogy a kiegyensúlyozás nem csak a téli és nyárigumi élettartamát hosszabbítja meg, hanem a csapágyak szolgálati idejét is. A kiegyensúlyozást egyébiránt a kerekek forgatásánál (rotálásánál) is végeztessük el. Erről bővebben itt olvashattok.