Micsoda? Microchip a gumiabroncsban?

Michelin chip az abroncsokba

A Michelin nevéhez fűződik az a technológia, amely segítségével kommunikáló gumikat szerelhetünk fel autónkra. A chip ráadásul elem nélkül működik, és jóval tovább bírja, mint maga az abroncs szett.

A rendszer lényege, hogy az RFID chipek, össze vannak kötve egy adatbázissal. Egy operátor, egy elektronikus olvasóval adatkapcsolatot létesít a chip-en keresztül az abroncsokkal. A chip tárolja az abroncs pontos adatait, felszerelésének dátumát, illetve képes állapotfelmérésre is. A guminyomást kiolvasva, nagyban lerövidíti a flottakezelők ellenőrzési feladatait, illetve lehetővé teszi a gyakoribb gumiabroncs ellenőrzést, akár több száz járműből álló géppark esetén is. Ez nem csupán biztonsági kérdés, a nyomás korrigálása ugyanis megelőzheti a feleslegesen elégetett üzemanyag okozta többletköltséget. (Az alacsony nyomású abroncsok gördülési ellenállása megnő, így több üzemanyagot használnak el az abroncsok.)

A Michelin kalkulációja szerint, egyetlen Bar nyomáshiány, 100 kilométeren, közel fél liter többletfogyasztást eredményez.

Az üzemanyag mellett, a rendellenes abroncsnyomás, a gumik idő előtti kopásához is vezet, így a chippel való rendszeres ellenőrzés és korrekció, a gumik élettartamát is optimális szinten tartja.