Mi lesz egy használt Nokian gumi sorsa?

Nokian gumik újrahasznosítása

Egy elhasznált gumiabroncsnak nem szabad(na) a szemétlerakókon végeznie – vallják a Nokian munkatársai. (A finn gumiabroncs gyártónál elég komolyan veszik a környezetszennyezés kérdéskörét. Mondhatni képzavarral, az egyik zászló a Nokian gumik hajóján a környezetvédelem.)

Európa szerte, különböző metódusok léteznek a használt gumikból származó hulladék kezelésére, illetve újrahasznosítására. Ezeknek a módszereknek a csoportosítását mutatom most be.

  1. Az importőrök, illetve maga a gyártó gondoskodik a használt gumiabroncsok újrahasznosításáról. Ebbe a csoportba tartozik hazánk, illetve Finnország, így maga a Nokian gumi gyártója is. De ezt a metódust követi például Belgium, Csehország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Norvégia, Svédország, Görögország, Románia, Portugália és Spanyolország is.
  2. A gumigyártók külön adót fizetnek az államnak, akik az újrahasznosítást végzik. Ez a modell működik Dániában, Lettországban és Szlovákiában.
  3. Az üzemeltetők maguk döntik el, hogy kezelik az újrahasznosítás kérdését, a törvény adta kereteken belül. Ehhez azért egy fejlett környezettudatos gondolkodásmód szükséges, de Ausztriában, Németországban, Svájcban, Írországban és az Egyesült Királyságban ez a helyzet és nem gázolunk a kidobott használt gumikban.

A használt Nokian gumi nem szemét

A Nokian nem győzi kihangsúlyozni, hogy egy elhasznált Nokian gumi korántsem értéktelen. A cég igyekszik új életet adni elhasználódott gumiabroncsainak. Így lehet például, hogy autópálya építésnél, a gumírozás fázisában játszik szerepet a Nokian, vagy épp a pályák melletti zajcsökkentő falak alapanyagaként funkcionálnak használt abroncsaik.

A használt Nokian gumi tovább él