Mennyit jelent az alacsonyabb gördülési ellenállás?

üzemanyag fogyasztás

Azok a sofőrök, akik alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsra váltanak, pénzt takaríthatnak meg (közép és hosszú távon.) De mekkora lehet ez a megtakarítás, nagyságrendileg? (Nyilván függ ez a vezetési szokásoktól, hogy melyik abroncsot választjuk, milyen gördülési ellenállásról váltunk és hány kategóriát ugrunk, stb. Utóbbiról könnyen megbizonyosodhatunk az EU-s gumi címke segítségével.)

A Michigani Egyetem kutatási részlege, az UMTRI, amely elsősorban autós témakörökkel foglalkozik, átlag évi 150 dollárt említ, mint lehetséges megtakarítás.

A szervezet vezetője, Michael Sivak beszámolója szerint, 10 százalékos gördülési ellenállás növekedés, 1,5 százalékos romlást eredményez az üzemanyag felhasználás terén. Ezen állítása mögött, 63 különböző mintázatú, de azonos méretkategóriába sorolt abroncs vizsgálata áll, melyet a Consumer Reports végzett. A szervezet ügyelt a vizsgált gumik azonos töltőnyomására.

Ha további üzemanyag spóroló tippeket szeretnétek olvasni, olvassátok el korábbi cikkemet, melyben 7 tanáccsal szolgálok, pénztárcátok érdekében.

Az írást itt találjátok: http://www.nyarigumiszerviz.hu/nyari-gumi/7-tipp-hogyan-sporolj-az-uzemanyaggal/

Érdemes a témával foglalkozni, hiszen a Bridgestone megfigyelése szerint, mintegy 4 millió(!) liter üzemanyagot pazarlunk el, saját figyelmetlenségünkből adódóan!