Melyik a legjobb négyévszakos abroncs?

négyévszakos gumi teszt

Örök kérdés, hogy lehet-e spórolni és olcsón megúszni a gumiabroncs vásárlást egy négyévszakos szett beszerzésével? Magam is foglalkoztam már a témával és közzétettem egy grafikont is, amin láthatjátok a téli, a négyévszakos és a nyárigumi teljesítménybeli eltéréseit.

Gyors szemléltetés: a Goodyear Vector 4Seasons négyévszakos gumi 40 km/h-s sebességről történő fékezéskor 17,9 méteren állt meg, szemben a téli abroncs által produkált 16,5 méterrel. A nyári gumin viszont 33,3 méterre volt szükség a nullára fékezésig. Nyilván száraz felületen fordított a helyzet. 100 km/h-ról, a nyári gumin 39,6 méteres fékutat mértek, a négyévszakos 45,3 és a téli abroncs 48,6 métere mellett.

Vannak olyan vezetési stílusok, szokások, ahol van értelme elgondolkodni a négyévszakos gumikon. Ha zömében városban autózunk, sík domborzaton és rövid távokon, valamint nem esik nehezünkre a zord télben letenni az autót, akkor beválhat az egész évben használt négyévszakos abroncs. Gyorsan tegyem hozzá, hogy egy ilyen szett hamarabb el fog kopni, mint a váltogatott téli-nyári gumi, hiszen egész évben ugyanazt a szettet használjuk. De melyik gumit válasszuk? Ehhez a kérdéshez nyújt segítséget az Auto Bild tavalyi tesztje, ahol számos négyévszakos gumit versenyeztetett meg, különböző útfelületeken (nedves, száraz és jeges), valamint vizsgálva a gördülési ellenállást, a gumik által kibocsájtott zajt (ezek ugye az EU-s gumicímke kategóriái is) és a komfortérzetet.

Nézzük a sorrendet a 2012-es Auto Bild teszt alapján. Zárójelben az esetleges negatívum.

Auto Bild abroncs teszt 2012

Négyévszakos gumiabroncsok

  1. Goodyear Vector 4Seasons
  2. Sava Adapto
  3. Hankook Optimo 4s (hajlamos lehet az alulkormányzottságra)
  4. Kumho Solus 4 All Weather (a kezelés csupán kielégítő, emiatt került a Hankook gumi mögé)
  5. Vredestein Quatrac Lite (átlagos de nem rossz teljesítmény havon, az aquaplaning jelenség néha kifogott rajta)
  6. Bridgestone A001 (átlagos tapadás havon)
  7. Kleber Quadraxer (Gyenge kormányozhatóság és hosszabb fékút szárazon és nedves felületen)
  8. Star Performer Winter AS (Hosszú féktáv nedves burkolaton, átlagos válaszreakció az aquaplaningre)
  9. Tyfoon Tyfoon All Season (nagyon gyenge teljesítmény nedves felületen)
  10. Herse Herse All Season (Egyenesen veszélyes havon, gyenge teljesítmény nedves úton és magas fogyasztás)

Némi magyarázattal tartozom. Azért hangsúlyoztam a negatívumokat, mert egy négyévszakos gumi esetén kizárólag a csúcsminőségben gondolkozzunk, hiszen valamilyen burkolaton mindenképp kompromisszumra kényszerülünk. (Így értelmezzük a zárójelben szereplő kritikákat is.)