Matador gumik és más B-márkás abroncsok

B márkás abroncsok és Matador gumik

Nemrégiben téli baleseti statisztikák után kutatva, belelapoztam a KSH utóbbi pár évre vonatkozó adataiba. Találtam azonban jónéhány érdekes, téli és nyári gumikkal kapcsolatos kimutatást is. Sőt, a Matador gumik kategóriáját, az ún. B márkákat taglaló, fogyasztói preferenciával kapcsolatban is szolgáltat információkat a Statisztikai Hivatal.

Hogy a piacot belőjük, következzen néhány adat. A tavalyi év végén szűk három millió autó szaladgált hazánkban. Ami a szezonalitást illeti, novemberben és decemberben zajlik a gumiabroncs értékesítés közel negyven százaléka. Ezek között természetesen óriási fölényben vannak a téli gumik. Ennek oka részben triviális, ekkor jellemzőek a hóval és/vagy jéggel borított utak. Másrészt az értékesített (új) autók nyári gumi garnitúrával felszerelve jönnek ki a szalonokból.

Tendenciálisan jönnek fel a Matador gumik is

Ami a márkák közötti versenyt illeti, a Continental és a Michelin csoport versenye mellett, kezd feltűnni a Hankook gumigyár. A nem túl tőkeerős magyarországi keresletben szépen helytállnak az egyre jobb minőséget képviselő – de nem prémium, sokkal inkább “gazdaságos” kategóriába eső – gumiabroncsok. Ilyenek például a Barum, a Debica és persze a Matador gumik.

Ennek oka – mint utaltam rá – az olcsó ár, ami a Matador gumikat jellemzi. Ráadásul, ezen márkák téli és nyári gumi szettjei, az év minden napján megtalálhatók az akciós ajánlatok között, kedvezve ezzel az árérzékenyebb célcsoportnak.

Népszerűen a Matador gumik?