Magyarországon gyártott gumik a Forma 1-ben?

Magyar gumik az F1-ben

Akár még ez is elképzelhető, ám még nem a 2014-es szezonban. Folyamatos találgatás és szakértői előrejelzés foglalkozik a Forma 1 gumiszállítójával kapcsolatban. Az idén is kizárólagos szállító, Pirelli szerződése ugyanis lejár az idei szezon végén és még nem történt hosszabbítás.

Sőt, gumiabroncs botrányba keveredett az olasz cég is, a Mercedes (és új hírek szerint a Ferrari) szabálytalan tesztelését követően. A Mercedes gumi botrányának hátterében egészen szövevényes történet állhat. Aki lemaradt róla, itt pótolhatja a híreket.

Nem tudni tehát, hogy lesz-e változás gumi fronton a száguldó cirkuszban. Felmerült már, hogy visszatér a többszereplős modell és újra gumiháborúkat láthatunk a konstruktőri és egyéni viaskodások mellett. Ha mégis marad az egyszereplős modell, akkor sem biztos, hogy az olasz Pirelli lesz a befutó, hiszen más gyártók is rendelkeznek versenytapasztalattal. És így jön a képbe a Hankook, akinek mint tudjuk, magyarországi üzeme is van, illetve komoly versenytapasztalata. A német túraautó bajnokságnak, az Auto GP-nek és a Forma 3-as sorozatnak is hivatalos gumi beszállítója a cég.

Bár a Hankook DTM (Német túraautó bajnokság) főmérnöke nem zárta ki a Forma 1 lehetőségét sem, egészen biztos benne, hogy ez még nem a 2014-es év kérdése, hiszen túl kevés az idő, hogy a fejlesztés után kellő számú visszajelzést kapjanak az esetleges Hankook Forma 1 gumikról. Ráadásul hatalmas anyagi berhuházás lenne a szerepvállalás. Igaz kétség nem fér hozzá, hogy technikailag a legnagyobb kihívást jelentené a Hankook számára, amit ha megugrik a cég, végérvényesen a prémium kategóriás gumiabroncs gyártó szerepére pozícionálhatja magát, amivel gyaníthatóan felsrófolhatná, polgári közlekedésre szánt gumiabroncsai árait is.

Egyelőre tehát várni kell a Hankook Forma 1 verseny gumikra – ha egyáltalán eljönnek egyszer – de a cég képviselője nem zárkózott el a lehetőségtől.