Lesz-e újra gumi háború a Forma 1-ben?

Jön-e új gumi szállító a Forma 1-be?

Minden Forma 1-es szezon előtt felteszik a kérdést, ne vezessék-e újra be a korábban megszokott módit, amikor is nem csak egy gumiabroncs beszállítója volt a száguldó cirkusznak. Jelenleg ugye kizárólag Pirelli gumikat választhatnak a csapatok, s bár ahogy arról a múltkor beszámoltam, a 2013-as szezonra új abroncsokat ígér az olasz cég, sokan látnák szívesen a Bridgestone-t vagy a Michelint újra. Voltak ugyanis szezonok, ahol ez tette még kiélezettebbé a futamokat. Olykor az egyik szállító abroncsai jobban tapadtak a kanyarokban, míg a másik szállítóé az egyenesekben.

A 2010-es szezon óta tart a Pirelli egyeduralkodása a gumik terén. A Michelin már évekkel ezelőtt kiszállt a sorozatból. Az okokra gondolom sokan emlékeztek. Az indianapolisi gumi botrány és bojkott után. Egy kifejezetten veszélyes kanyarban a Michelin által szállított gumiabroncsok egyszerűen megadták magukat. Ennek legnagyobb vesztese a kisebbik Schumacher testvér volt, aki meg is sérült egy defekt után. Maguk a Michelin mérnökök is elismerték, nem tudják mi okozza a rendkívül gyors kopást.

Jean Todt szeretne újra Michelin gumikat

Mivel a Pirelli szerződése 2013-ig érvényes, újra előkerült – Fomra 1-es berkekben is – a gumi kérdés. Jean Todt szeretné viszont látni a franciákat, akik úgy térnének vissza, ha rajtuk kívül lenne még egy szállítója a sorozatnak. (Ne kérdezzétek miért. Mondanom sem kell a Pirelli szerint ez rossz ötlet, mármint ha elveszítenék egyeduralmukat. Naná, hiszen ez piacvesztéssel ér fel.)

További kérdés, hogy nem jelentkezik-e játékra a Bridgestone is, hiszen ők tovább voltak a sorozat gumiszállítói szerepében, mint a Michelin. Gondolom, most jön a kő kemény lobby tevékenység meg talán némi Nokiás doboz.