Lenyűgöző vezetéstámogató rendszer a Continental-tól

Continental LED csík

Egy kimutatás szerint a közlekedési balesetek közel nyolcvan százalékáért az emberek figyelmetlensége okolható. Az USA útjain, napi szinten, több mint ezer olyan baleset történik, ahol személyi sérülés történik. Ezek elrettentő adatok.

A Continental fejlesztési részlege azonban megpróbál javítani a helyzeten és egy innovatív rendszert fejlesztett ki, ami fokozhatja az autóvezetők figyelmét. Infrakamerákban, elalvás és szemmozgás figyelő szenzorokban lapulhat a megoldás az elbambulásokra és elalvásokra. A sávból való kitérés és a – már veszélyes – féktávolság problematikája szintén megoldást nyújt az elektronikai rendszer, amely folyamatosan figyelemmel kíséri az autónk előtti területet, ezzel is megelőzve az ún. ráfutásos baleseteket.

A figyelmeztetés eszköze pedig a különböző LED-es fényhatások, amik a tekintet irányítására is alkalmasak, a Continental gumiabroncs gyár állítása szerint. A kormányon elhelyezett kamera „méri fel” a helyzet komolyságát és eszerint választ a fényjelzések közül, melynek intenzitása és színe is jelzi a veszélyhelyzet nagyságát.

A kamera révén a rendszer képes ki-bekapcsolni magát, annak függvényében, hogy mennyire figyel a vezető. Ha folyamatosan az úton tartja szemét, akkor „nincs dolga” a LED-eknek, így kikapcsolja magát a rendszer. Amint elfordítja fejét a sofőr, visszakapcsolódik.

A rendszer azt is felméri, hogy merre fordultunk el, és mindenképpen a látóterünkben jelez. Így ha hátrafelé nézünk, akkor az autó hátsó részében lévő LED lámpák aktiválódnak. Igaz én még (persze személyes tapasztalat nélkül) látok kérdőkeleket. Egy kereszteződésben mindenképpen nézünk jobbra-balra és talán zavaró lehet egy felvillanó piros LED sor, amilyen a képen is látható, de üdvözítő a Continental fejlesztési iránya, amely ezúttal nem is a gumikra irányult.