Ki találta fel a gumiabroncsot?

az abroncs feltalálása

A történet, és az autógumik mai formájának feltalálása, immáron 126 évvel ezelőttre nyúlik vissza. 1887 őszén, egy akkor 47 éves állatorvost először a méreg ütötte el, amikor meglátta, mit is tettek gondosan rendezett kertjével, fia triciklijének kerekei. A súlyos szerkezet csúnya nyomokat hagyott a gyepen. Ezzel elő is állt a kutatási probléma. Hogyan lehetnének könnyebb és rugalmasabb kerekei a triciklinek?

A megoldás, pár méterrel arrébb, de még szintén a kertben hevert, gumicső formájában. Az állatorvos először, ilyen vízzel megtelt gumicső tekercset helyezett a kerékdobra, ami azonban még mindig nem volt kellően rugalmas.

Tovább gondolva, de még mindig a guminál maradva, a problémát rövid időn belül megoldotta a feltaláló. Kórházi ágyak felfújt matracaiból merítve, levegővel pumpálta fel a szövettel bevont gumicsövet, majd ezt a rugalmas alkatrészt csévélte fel egy fából készült korongra. Az abroncs szelepét, fia régi cumisüvegéből szerkesztette meg.

Kezdetekkor szégyellte, ma a világ egyik legnagyobb márkája

A következő év februárjában készült el a prototípus, amit azonban csak az éj leple alatt merte kipróbálni az állatorvos. Félt ugyanis a közvélemény gúnyos megjegyzéseiről és ujjal mutogatásaitól. De láss csodát, a szerkezet működőképesnek bizonyult, így azonnal a szabadalmi hivatal asztalára került, ahol el is fogadták azt. (A szabadalmat később visszavonták, mert kiderült, már 1845-ben szabadalmat kapott egy Robert Thomson névre hallgató építész, levegővel töltött abroncsszerű szerkezetéért.)

A feltalálótól azonban nem vették el a gumiabroncsot, csupán a gyártás kizárólagos jogát, ugyanis a szabadalom visszavonásával mindenki szabad kezet kapott gumiabroncsok gyártására. A történelemkönyvekbe viszont belevésődött az állatorvos neve, bizonyos John Boyd Dunlop. Nem kellett hozzá 20 év és már autóversenyt is nyertek Dunlop abroncsokon! Nem tudom ki, hogy van vele a nyárigumi szerviz olvasói közül, de én szeretem ezeket a történelmi, kalandregényekbe illő, egy flúgosnak gondolt ötletből induló sikertörténeteket.