Kezdődik a pitypang-abroncsok tesztelése?

pitypang

Már beszámoltam a Continental tervéről, miszerint pitypangokból állítana elő autógumit. Nos, a terv olyannyira komoly (volt), hogy a Fraunhofer Biológiai és Ökológiai Intézettel (IME) karöltve, meg is kezdődik a tesztüzem építése, ahonnan kigördülnek majd az első pitypang-abroncsok!

A helyszín Münster, itt nyilatkozott a fejleményekről Dirk Prüfer, az IME egyik vezető beosztású menedzsere, aki szerint, a pitypangból készült gumik (a megfelelő adalékok hozzáadása után) még magasabb minőséget fognak képviselni, mint a mostani „hagyományos eljárással készült” autógumik. „Tartósabbak, a kopásnak jobban ellenállóak lesznek az új gumik, amik természetesen egyéb környezetbarát tulajdonságokkal is bírnak.

A pitypang, tervezett, Európa szerte kiterjedő, ipari termesztéséről is szó van, erős a lobby tevékenység ez irányba, de nem született még egyértelmű döntés. Ezt már Dr. Mergell, a Continental gyártástechnológiai vezére tette hozzá.

Még idén szeretnék előállítani a pitypang-abroncs prototípusát, utána pedig indulhat a hosszú tesztfolyamat. Néhány éven belül azonban eltűnhetnek a fosszilis anyagok és az import kaucsuk használata a gumiabroncs iparból!