Kátyúvadászat: védjük abroncsainkat!

Kátyúvadászat

A kátyúk és a gumiabroncsok kapcsolatáról (pontosabban ellenséges viszonyáról) beszéltem már. Abból a bejegyzésemből megtudhattátok, hogyan készíthetitek fel a nyárigumit a kátyús utakra.

Ezektől a tippektől azonban még nem oldódik meg a probléma gyökere, azaz maga a kátyú! Egy nagy, magyarországi gépjármű biztosító adatai szerint, a hazai autóvezetők harminc százaléka hajtott már bele úgy kátyúba, hogy az az autóban (általában gumi vagy felni) sérülést okozott! Sőt, ez az arány Budapesten eléri a negyven százalékot is, tehát 10 főváros autóból 4 rongálódott már meg a kátyús utaknak köszönhetően. (Az adatok reprezentatívak.)

Megoldás lehet a kátyúkérdésre – igaz elég lassú, de talán hosszú távon számottevő – a Generali által létrehozott katyuvadasz.hu. Erre a weboldalra feltölthetjük az általunk észlelt és/vagy régóta zavarónak tartott kátyúk fényképét, pontos helyét (GPS koordinátákkal megtámogatva). Az így nyert adatbázisból kirajzolódnak a kátyúk által leginkább sújtott, leginkább gumigyilkos útszakaszok. A közútkezelő pedig eszerint priorizálhatja a javítandó utcákat.

A kátyúvadászon értékelni is lehet az úthibákat, veszélyesség szerinti skálán, ezzel is jelezvén a veszély nagyságát. A Generali, a 2012-es évben mintegy kettőszáz millió forint kátyúkárt térített meg, zömében felni, futómű és persze gumiabroncs sérülések után. Az idei elhúzódó tél miatt, ez a számadat valószínűleg nőni fog. A biztosító húsz százalékos emelkedésre számít.

Az Aegon biztosítóval készült korábbi interjúmat itt olvashatjátok, amiből kiderül, fizet-e a casco, a kátyúkárok után?