Jön a nagy vezetésbiztonsági kézikönyv!

Vezetés biztonság - nyárigumi szerviz

A vezetésbiztonság fontos témakör, melynek kétség kívül kikerülhetetlen fejezete a gumiabroncs. Tapadás száraz és nedves felületen, fékút, kezelhetőség, aquaplaning, kanyarvétel, hogy csak pár jelentős alfejezetet említsek.

Az egészségügyi világszervezet (WHO) jelentése szerint, 1.24 millió ember veszíti életét a világ autóútjain évente! Az elhalálozottak 59 százaléka (!) 15 és 44 év közötti. A közúti balesetekben megsérült utasok száma pedig valahol 20 és 5 millió közé tehető.

Ezen szomorú adatokon „felbátorodva” született meg az ötlet, hogy szükség van egy átfogó kézikönyvre, ami a vezetésbiztonság fejezeteit átíveli és tudatosabbá teszi a sofőröket. Különösen a szülőket, akik egy angliai általános iskolában elvégzett teszten csúnyán megbuktak a Falken gumiabroncs gyár tesztjén. (10-ből majd 6 szülő veszélyezteti gyermeke testi épségét, a túl kopott (1,6 mm profilmélység alatti) gumiabroncsokkal. 8900 autóst érintett a kutatás, azaz nem is olyan kicsi a mintanagyság.)

A 28 fejezetes kézikönyv a Monash Egyetem koordinálása mellett jelenik meg, 2014 májusában. A Global Road Safety Handbook névre keresztelt kiadvány angol nyelvű. Ha beválik és közkedvelt lesz az autósok körében, illetve elterjed az oktatásban (autósiskoláktól az általános iskolákig, mindenhol hasznosítható), akkor elkezdődhet a könyv fordítása és nemzetközi terjesztése. Én speciel nem tartom egyáltalán rossz ötletnek egy ilyen kiadvány oktatását pl. általános iskola felső tagozatában. Hasonló a történet a magyar áruk preferenciájához. Ezeket a dolgokat attitűd szinten kell nevelni, oktatni. Ebben pedig komoly felelőssége van már az általános iskoláknak is

TIPP: Top 10 autógumi biztonsági tanács