Így csökkenthetők az autós költségek

Spóroljunk az autózással

Egy autó karbantartása és üzemeltetése bizony roppant költséges móka. Magas üzemanyagár, téli és nyári gumi szett, kötelező biztosítás, olajcsere, műszaki vizsga és számos adónem sarcolja a sofőröket. Persze mondhatnánk, hogy nem kötelező autózni, de sok esetben egyszerűen elkerülhetetlen. Ha pedig autózunk, szeretnénk azt biztonsággal, gazdaságosan és komfortosan tenni. Ezt a hármas célt azonban sokszor nehéz összehozni.

Mai bejegyzésemben a gazdaságosság felé teszünk egy (vagy több) lépést.

Vezetési stílus

Bizony sokszor saját magunk ellenségei vagyunk, mert a sportos vezetési élményért (értsd, hirtelen kigyorsítások, sávváltások, esetleges vészfékezések) lenyeljük a magasabb fogyasztással járó többletköltséget. Ha kifinomultabbá válik vezetési stílusunk, ritkábban kell majd a benzinkutakra behajtsunk.

Telekocsi

Ha gyakran ingázunk (tanulmányainkból vagy munkákból kifolyólag), kiváló lehetőséget nyújt a Telekocsi (és más hasonló profilú) szolgáltatás, aminek lényege, hogy előre megadhatjuk útvonalunkat (start és célállomás) és utazásunk időpontját. Az okostelefonos alkalmazással is megtámogatott rendszerben utasként jelentkeznek mások, akikkel megoszthatjuk útiköltségeinket. Igazi win-win szituáció. Persze nem árt az óvatosság, de nem hallani tömeges visszaélésekről, bűncselekményekről híreket, hálistennek. A jelentkezőket egyébként Facebook-on le is ellenőrizhetünk. Az alkalmazás ugyanis összeköthető a FB profilunkkal.

Ilyen lehetőséget kínál az Oszkár, a Zivi és a telekocsi.eu is.

Gumiabroncsok

Meglepődtetek, hogy ez jön? Gondoltam, hogy nem. Többször esett szó róla, hogy az abroncsok karbantartása, sőt a megfelelő abroncsválasztás is (alacsony gördülési ellenállású vagy kifejezetten zöld gumiabroncsok) hozzájárul a költségcsökkentéshez, vagy legalábbis a felesleges pénzkidobást elkerülhetitek. Ide kapcsolódó olvasmányként olvassátok el, korábbi cikkeimet:

Az autó karbantartása

Ez egy egyértelműnek tűnő kategória, mégsem fordítanak rá sokan, kellő figyelmet. Pedig egy olajcsere elmulasztása sok bajt okozhat, anyagi értelemben (is). Ti ismeritek a 7 legtipikusabb autós meghibásodást?

Biztosítások

El tudom képzelni, hogy sokak figyelmét kerülte el az a változás, miszerint már év közben is válthatunk kötelező biztosítást. Egy megfelelően kiválasztott KGFB kalkulátorra, autónk adatait megadva, könnyen lehet, hogy mostani szerződésünknél jóval kedvezőbbet is találunk a piacon. A biztostók folyamatos akciókkal próbálják meg versenyképességüket fenntartani. (Európában egyébként Magyarországon a legolcsóbb a kötelező.)