Hozd ki a legtöbbet egy tank üzemanyagból!

gazdaságos üzemeltetés - abroncsokon is múlik

Számos módja van, hogy fokozzuk autónk gazdaságos üzemeltetését. Az üzemanyag árak miatt pedig igencsak jól jön ha ezekkel tisztában vagyunk. Pár tanáccsal magam is szolgálhatok. Lássuk!

Válts megfelelő fokozatba!

Bizonyos helyzetekben, ha az adott sebesség mellett, túl alacsony fokozaton autózunk – a fordulatszámot az egekben tartva – akár 45 százalékkal több üzemanyagot használunk el, mint az szükséges lenne. (Igaz a gyorsulással nem lesz baj, de nem ez mindig a cél.)

Az újabb gyártású autókban gyakran egy műszerfali lámpa is jelzi, ha magasabb fokozatba kellene kapcsolni. Ez a jelzőfény, a fedélzeti számítógép kalkulációi alapján jelez, így érdemes betartani utasításait. Persze – már nem is olyan nagy rutinnal is – megállapítható hallás után, hogy a motor „kéri” a magasabb fokozatot.

Vezess érzéssel!

Az előző tipp kiegészítéseként egy tény. Azok az autósok, akik agresszíven fékeznek és gyorsítanak, többlet üzemanyagot égetnek el, amit a pénztárcájuk is érezni fog. Maradj kiegyensúlyozott. Ez nem csak a vezetésbiztonságot szolgálja, hanem a gazdaságosabb üzemeltetést is!

Gumiabroncsok

Bizony, a gumiabroncsok is sokat adhatnak hozzá vagy épp vehetnek el a történetből. A megfelelő guminyomás fokozza a gazdaságos autózást. Ha viszont túl alacsony a kerekekben lévő töltőnyomás, garantáltan gyakrabban kell majd tankoljunk. (Emellett a gumik is gyorsabban kopnak és tapadásuk sem lesz optimális.)

Figyeld az abroncsok gördülési ellenállását! Egy másik, abroncsokhoz köthető tényező, amely befolyűsolja autónk fogyasztását. Minél kedvezőbb az adott gumi besorolása, annál gazdaságosabban üzemel. A gördülési ellenállásról egyértelmű besorolást találunk a 2012-ben bevezetett, kötelező abroncscímkéről. A témáról itt olvashatsz bővebben>>

További olvasnivaló: 7 tipp hogyan spórolj az üzemanyaggal