Hőmérséklet-érzékeny, színváltós abroncs? Igen!

Hőmérséklet érzékeny gumiabroncs

Hoztam már nektek többféle innovatív, nem egyszer futurisztikus abroncsot. Mostanában jelentek meg például a Bridgestone levegő-mentes koncept abroncsai, de olvashattatok már méhsejt szerű vagy színes nyomtatóval kidíszített autógumikról is. Ebbe a sorba illeszkedik az a hőmérséklet-érzékeny, színváltós gumi is, amit a Canadian Tires és a brit kutatás+fejlesztés profilú ARTIS fejleszt.

A szóban forgó abroncs négyévszakos, de nem akárhogyan. Az abroncs oldalfalán lévő sáv, fehér és kék árnyalat között változtatja a színét, a hőmérséklet függvényében.

A kanadai autósok többsége – legalábbis egy idei kutatás szerint, ami a maga a Canadian Tires végzett – meglepetésként élte meg, hogy a téli gumik felszerelése nem az első hónál esedékes, hanem ha a hőmérséklet tartósan 7 fok alá esik. (80%-uk ezt máshogy gondolta.)Ez vezetett a fejlesztéshez is.

Ha az abroncson lévő sáv eléri a kék színt, az abroncsokat érdemes lecserélni télire. Erről láthattok egy videót is.

Persze nem csupán ennyit tud az abroncs, hiszen ezt a legtöbb fedélzeti számítógép jelzi az autókban. Az abroncsot alkotó gumikeverék is reagál a hőmérséklet ingadozásra. Köztudott, hogy különböző keménységű, illetve lágyságú gumiból készülnek a nyári és téli abroncsok. Ezt követi a Canadian Tires koncept gumija is.