Hogyan csökkentik a gumik az üzemanyag fogyasztást?

Az abroncsok szerepe a fogyasztásban

Az üzemanyag fogyasztás csökkentése minden autós célja. Kevesebben tudják azonban, hogy a gumiabroncsok is felelnek a fogyasztásért. Mégpedig nem is olyan kis mértékben. A 20 %-os arány azt jelenti, 5 tank benzinből egyet, teljes egészében a gumik fogyasztanak el.

Ezért terjednek – és érnek el sikereket – az alacsony gördülési ellenállású, eco abroncsok, mint poéldául a Continental, ContiEcoContact 5 mintázata.

De mi is felel az abroncsok esetében a fogyasztásért?

Négy olyan területet sorolhatunk fel, ami fogyasztás befolyásoló tényező. Az abroncs súlya, légellenállása, a gumikeverék súrlódási együtthatója és a gördülési ellenállás. Utóbbiról jó megközelítést kapunk, ha rápillantunk az adott gumiabroncs (mintázat és méret) EU-s címkéjére.

Az abroncsgyártás nagyon komoly harc a kompromisszumokkal. A gyártóknak meg kell találni az összhangot a tapadás, a gördülési ellenállás és a kopásállóság között. Persze a gördülési ellenállást nem lehet (és nem is kell) teljesen kiiktatni, hiszen az abroncsok tapadása vezetésbiztonsági tényező.

A gyártás során felhasznált alapanyagok és a kialakított keverék minősége kulcsfontosságú, mindegyik területet illetően.