Hajszálrepedések a gumik felületén – mit jelent ez?

repedezett abroncs

Te is fedeztél már fel apró, hajszálszerű repedéseket abroncsaid felületén? Olyan hatást keltenek, mint az enyhén kirepedezett, megszáradt sár. Az időjárás, azon belül is a napsütés, erős hőterhelés és hirtelen lehülés okozza a jelenséget. De vajon mekkora veszélyt jelent mindez?

Tudni kell, hogy a mai gumiabroncsokat – némileg – felkészítik a jelenségre, a gumikverékek tartalmaznak úgynevezett „anti-aging” azaz öregedés elleni komponenseket. Ettől persze még – a gumik anyagfáradásából és természetes öregedéséből adódóan – előbb-utóbb a napfény fog győzni.

Nehéz megmondani, mikor éri el azt akort a gumiabroncs, amikor is normálisnak mondható a fent említett hajszálrepedezettség. A jelenség függ (az időjárás okozta külső körülmények mellett) attól is, hogy garázsban vagy szabadon tartjuk autónkat.

Előbbi a legjobb „védekezés” a repedések ellen. Találkoztam már olyan abroncsszettel (saját családomon belül), amit szó szerint szétégetett a nap. A család két autót használt de csak egy garázzsal rndelkezett, így a kisebb értékű szabadon állt (közel 20 évig).

Bár a 20 év alatt összesen 40 ezer kilométer került a kisautóba, a gumik minősíthetetlen állapotban voltak. (Persze az abroncsok kora nem volt azonos az autóéval, azok pár év alatt használhatatlanná égtek a szabadban parkolás miatt.)

Tanácsként azt tudom mondani, ha szemmel láthatóak a repedések, el kell kezdeni böngészni az akciós gumiabroncs ajánlatokat, hiszen a szett napjai meg vannak számlálva.