Az abroncsok ellenőrzése segíthet a kátyúk elleni harcban!

kátyúkár

Nemrégiben készítettem egy interjút az egyik biztosító szakértőjével, melyben a gumiabroncsok és a különböző gépjármű biztosítások kapcsolatát tártuk fel. Ebben az írásban jött elő a kátyú, mint a gumiabroncsok ellensége.

Most végre kitavaszodott, már bőven felrakathatjuk a nyári szettet és élvezhetjük az autózást. Azaz, hogy sokszor csak élvezhetnénk, hiszen a téli időjárás rendszerint megszaporítja a kátyúk számát az utakon. Ráadásul a 2013-as tél egészen március második feléig tartott, így az esetleges javítási munkálatokra sem volt még sok idő. (Nem mintha ez tökéletesen megoldott lenne egyébként.)
A kátyúk pedig köztudottan az autósok, illetve a téli és nyári gumiabroncsok ellenségei. A gumikon deformációkat okozhat, illetve kiegyensúlyozásbeli gondokat, ami gyorsabb (és rendellenes) abroncskopáshoz, valamint magasabb fogyasztáshoz vezet.

Az abroncsnyomás szerepe

Az egyik eszköz a kátyúk elleni küzdelemben (illetve a sérülés megelőzésében) a gumik töltőnyomásának rendszeres ellenőrzése és optimális szinten tartása. Ha mégis – magasabb sebességgel – kátyúba hajtunk, nem árt szemrevételezni a gumikat, a képen látható puklik után kutatva.

Kátyú okozta gumisérülés

A sérült abroncs tulajdonosa – elmondása szerint – kb. 50 km/h sebességgel (30  mérföld/óra) hajtott bele egy kátyúba. A nyárigumiba nem sokkal előtte fúvatott nitrogént és a nyomásellenőrző elektronika is volt az autóban. A sérülés mégis bekövetkezett, minek oka lehet a bevallottan alacsony profil. Ha mély a kátyú, akkor nagyobb eséllyel következik be gumisérülés. Ettől függetlenül végezzük el rendszeresen a vizsgálatot, mert sokszor viszont ezen múlik, hogy jövünk ki egy úthibából.

Mit tegyünk, ha a kátyútól megsérül az autónk?

Az esetet mindenképpen dokumentáljátok, ha bekövetkezik a baj. Fényképezzétek le a sérülést és a kátyút is. Emellett valami olyan jellegzetességet, amiből pontosan kivehető a helyszín. (Erre persze nem mindig van lehetőség, de pl. a Parlament előtt vagy egy jól kivehető utcanév táblánál megoldható.) Nem árt értesíteni a hatóságokat sem, akiktől szerezzetek be egy jegyzőkönyvet az esetről.

A sérülés javításáról mindenképpen kérjetek számlát. Ezekkel a dokumentumokkal lesz esély a bizonyításra és arra, hogy az út biztosítója rendezze a károkat.