Forma 1 – 2014: Nem lesznek nagyobb versenygumik

Nem lesznek nagyobb F1 gumik

Meghiúsult a Pirelli azon elképzelése, miszerint a 2014-es F1-es szezontól, nagyobb és szélesebb abroncsok kerüljenek a hátsó tengelyre. A felmerülő ötlet abból táplálkozott, hogy jövőre új motorokkal vágnak neki a szezonnak a csapatok. A V6-os motorral pedig növekszik majd a nyomaték, az abroncsoknak újszerű körülmények között kell majd helytállniuk.

A Pirelli emiatt, 20 milliméterrel megnövelte volna a hátsó abroncsok szélességét és a gumik átmérője is növekedett volna. (Mind a száraz, mind az esőgumiké.) Ezen változások azonban, oly mértékben módosítottak volna az autók aerodinamikáján, hogy arra a csapatok már nem tudtak volna időben felkészülni.

Most az olasz gyártó is megerősítette, hogy elvetették ezt az ötletet, habár az nem tűnt rossznak. Legalábbis, Mark Gillan, egykori Williams mérnök szerint érthető volt a Pirelli álláspontja is, az abroncsokkal kapcsolatban. A jövőre bevezetésre kerülő változások olyan jellegű többlet terheléssel járnak majd, különösen a kanyarokban, hogy indokolt lehetett volna a változás. Másrészről, a csapatok a 2014-es autójuk tervezésének végső fázisában lehetnek, nem kis púp lenne a hátukon ha át kellene tervezzék a karosszériát, majd tesztelni az új forma hatását.

Egyelőre marad tehát az idei évben megszokott konstrukció.